Як не захворіти влітку: поради

7 Серпня 2014 18:15
ivona.bigmir.net

ivona.bigmir.net

У хвороб, як у фруктів, – свій сезон. Якщо взимку  найчастіше дошкуляє застуда, то в спеку починають долати літні хвороби. Давайте з’ясуємо, кого і чого варто побоюватися влітку.

Сонячні опіки

Про шкоду багатогодинного лежання на пляжі всім відомо. У людей, які багато часу проводять на сонці, рано з’являється сіточка дрібних зморшок: ультрафіолет пошкоджує еластин і колаген, що відповідають за пружність шкіри. Крім того, багато медиків вважають, що тривале “підсмажування” загрожує утворенням вільних радикалів – винуватців серйозних проблем зі здоров’ям.

Як захистити себе. Кидатися у крайності і виключати сонячні ванни зі свого річного моціону, звичайно ж, не варто. Адже, поки ми гріємося на сонечку, в організмі поліпшується кровообіг, зміцнюється імунна система, активізується обмін речовин, виробляється вітамін D і гормон радості – ендорфін.

Пам’ятайте кілька правил: засмагати краще вранці або після 16 годин, коли сонячне випромінювання ще (або вже) м’яке, а свій смугастий шезлонг краще пересунути в напівтінь: легка золотиста засмага буде гарантована. Більше чверті години на день перебувати на сонці категорично протипоказано! А починати краще з 1-3 хвилин в день, поступово збільшуючи перебування на сонці. І не забудьте про крем з УФ-захистом!

NB! Якщо сонячного опіку уникнути не вдалося, скористайтеся пантенолом або маззю “Спасатель”, випийтаблетку антигістамінного препарату (лоратадин, кларитин, телфаст). Пий багато рідини, а якщо піднялася температура, прийми парацетамол. В наступні кілька днів уникай сонця.

Тепловий удар  

Його можна отримати не тільки на пляжі. Поїздка в забитому автобусі чи маршрутці без кондиціонера, та й просто довга прогулянка по вулиці, коли стовпчик термометра вище +30 0 С, може викликати запаморочення і блювоту. Це – тепловий удар. Його перші симптоми – блідість, нудота, підвищене потовиділення. Може піднятися і температура – до 40 0, з’явитися судоми, кровотеча з носа. Якщо це сталося, слід лягти, покласти на голову холодний компрес, випити розчин регідрону або кип’яченої води з дрібкою солі. Алкоголь, напої з кофеїном протипоказані! Якщо людина знепритомніла, необхідно викликати “швидку”.

Як захистити себе. Якщо немає нагальної необхідності,  не виходьте на вулицю в сильну спеку. Недарма в жарких країнах є звичай сієсти – відпочинку в найспекотніший час дня. Обов’язково носи легкий головний убір з натурального матеріалу: синтетична бейсболка не захищає голову від перегріву. У спеку, як не хочеться повністю роздягтися, зупини вибір на довгому вільному одязі світлих тонів із лляної або бавовняної тканини.

NB! Ще одна літня небезпека – гіпоксія, гостра нестача кисню в організмі, викликана перепадами атмосферного тиску. Стає важко дихати, навалюється слабкість. Вона викликається збоями в роботі серцево-судинної системи. Профілактика цього стану – регулярна зарядка вранці, контрастний душ і дихальна гімнастика і масаж під лопатками.

Алергія

У спекотні й сонячні дні наша шкіра гостріше реагує на зовнішні подразники. Про своє “невдоволенні” вона сигналізує сверблячкою, висипами або пухирями – тобто першими ознаками алергічного дерматиту. Причин такої реакції шкіри багато: синтетика, з якого зроблений одяг, деякі рослини, новий дезодорант, засіб для чищення … Подразником може стати і сонце: якщо, повернувшись з пляжу, ти виявила на тілі почервоніння та висипи – швидше за все, дала знати про себе сонячна кропив’янка, вона ж – фотоаллергія. Алергія може проявитися нежиттю і кон’юнктивітом, особливо після прогулянки по квітучому лузі або в лісі. Тому антигістамінні препарати бажано завжди мати з собою. До речі, якщо маєте алергію на пилок рослин, утримайся від поїздок на природу в період цвітіння трав.

Як захистити себе. Влітку приділяйте своїй шкірі підвищену увагу! Користуйтеся зволожуючими засобами. Не захоплюйтеся косметикою і парфумерією. Для догляду за шкірою протягом дня користуйтеся дитячими очисними серветками (до їх складу входить гліцерин). Уникайте прямих сонячних променів. Носіть зручне взуття та одяг з натуральних тканин (до речі, при пранні треба ретельно споліскувати речі – пральний порошок теж може стати причиною алергічного дерматиту).

NB! Перш за все потрібно виявити подразник, щоб усунути його контакт з шкірою. Після необхідно прийняти прохолодний душ і обробити місця висипання тальком. Протягом доби прийміть 1-3 таблетки протиаргійного препарату. Якщо за день-два подразнення не минулося – зверніться до лікаря.

Згляньтеся над шлунком!  

Від літнього продуктового достатку розбігаються очі. Так і хочеться стигле яблуко, щойно куплене на базарі, або поласувати свіжим сиром з домашньою сметаною … Тут і підстерігає ризик підхопити кишкову інфекцію. Мікроби – постійні супутники людини. При сприятливих умовах, а особливо в теплу пору року, вони здатні дуже швидко розмножуватися. Тістечка і торти з кремом, копченості, молочні продукти, квас – прекрасне середовище для стафілокока, протея та інших мікроорганізмів. І ось уже лихоманить, нудить, болить живіт, розколюється голова. Іншими ознаками отруєння може бути блювота, висока температура, діарея …

Як захистити себе. Дотримання правил гігієни – єдиний спосіб уникнути зараження. Не лишайте продукти там, де до них можуть дістатися всюдисущі мухи, які переносять хвороби. Закрийте вікна сітками, скористайтеся інсектицидами, розкладіть в будинку свіжу пижмо і рицину – запах цих рослин відлякує комах. Ретельно мийте перед їжею всі фрукти і овочі. М’ясу – тривалу термічну обробку. В жодному разі не бери товари, які швидко псуються, з рук. І довіряйте своїй інтуїції: всі продукти, які викликають сумніви, викидайте без жалю.

NB! Випийте великими ковтками літр прохолодної води, додавши туди трохи марганцівки (повинен вийти слабкий рожевий розчин), і викличте блювоту. Процедуру потрібно повторювати доти, поки шлунок не очиститься повністю. Після цього прийміть активоване вугілля з розрахунку одна розчавлена ​​таблетка на 10 кг ваги в третині склянки теплої води. Добре допомагає “смекта” (по 1 пак. 3 рази на день) і очисна клізма (1 літр трохи підсоленої води). Після всіх “рятувальних робіт” укутай ноги в теплий плед і протягом доби випий до півтора літрів розчину регідрону. Можна ще заварити міцного зеленого чаю – він додасть сил. Якщо харчове отруєння супроводжується підвищеною температурою – терміново виклич лікаря.

Романтика і наслідки  

Літо просто створене для прогулянок і виїздів на природу. Не забувайте, що під час таких романтичних подорожей є ризик підхопити не зовсім романтичну хвороба – цистит. Досить посидіти на холодних каменях – і запалений сечовий міхур може “відгукнутися” болями внизу живота і неприємними відчуттями під час сечовипускання. Втім, цистит може загостритися і від неправильної дієти з великою кількістю кислих фруктів.

Як захистити себе. Відмовтеся від синтетичного і щільно обтягуючої білизни – трусики повинні пропускати повітря. Під час сидячої роботи змушуйте себе щогодини підніматися, щоб не допустити застою в органах малого таза. Одягайтеся по погоді і не сидіть під кондиціонером. Дотримуйтеся правил особистої гігієни, щоб не занести інфекцію з прямої кишки. Пийте багато води: сечовий міхур повинен опорожнюватися хоча б шість разів на день. І не захоплюйтеся солоною і кислою їжею.

NB! В жодному разі не займайтеся самолікуванням: запущений цистит – вельми неприємна хвороба. Тому, ледве відчуваєте дискомфорт при сечовипусканні, – викликайте лікаря.

Ті, хто кусається  

Поширені літні неприємності – укуси комах, опіки від кропиви і медуз. Дійте правильно! Оси, на відміну від бджіл, не залишають жала, але кусаються болючіше бджіл. Необхідно накласти примочку з нашатирного спирту (1 частина нашатирного спирту на 5 частин води) або винного спирту (горілка навпіл з водою), прийняти антигістамінний препарат і покласти на місце укусу лід і розчин оцту. Не гаючись, зверніться до лікаря, якщо комаха вкусила в шию або лице: набряк може бути дуже небезпечний. Медична допомога знадобиться і в разі алергічної реакції на бджолину отруту.

Укуси комарів не небезпечні. Але свербіж, що посилюється, ввечері, заважає заснути. Обробляйте відкриті місця шкіри репелентами. А неприємні відчуття допоможе зняти крем “Антікус”.

Кліщі. Щоб самостійно видалити його, змастіть місце укусу олією, почекайте близько 30 хвилин, а потім захопіть кліща якомога ближче до шкіри пінцетом. І не зволікаючи вирушайте до лікаря, щоб ввести спеціальну сироватку!

Медуза. На дотики щупалець шкіра реагує так само, як і на кропиву. З’являються пухирі, почервоніння і відчуття жару. Необхідно обробити уражене місце спиртовмісної рідиною: горілкою, настоянкою ромашки або календули або розчином харчової соди.

Спека і холод  

Різкі перепади температури знижують природну опірність організму. Активізуються віруси і бактерії – і ось вже дере в горлі, болить голова, а стовпчик термометра повзе вгору. Кількох ковтків крижаного напою в жаркий день достатньо, щоб злягти з ангіною. Її, а також ГРВІ, досить просто підхопити і в офісі під кондиціонером, якщо поводитися з ним неправильно. Не слід робити різких перепадів температур – різниця між температурою “за бортом” і в офісі не повинна перевищувати 7-8 0 С, також не можна опускати вологість нижче 35%. Крім того, прилад слід вчасно очищати від забруднення, щоб він не став розпилювачем бактерій і грибків, що викликають пневмонію, нежить і кашель.

Як захистити себе. Все просто: уникайте протягів, не пий в спеку крижаних напоїв (спрагу набагато краще втамовує тепла, підкислена або трохи підсолена вода) і не пірнайте під кондиціонер, ледь прийшовши в офіс. Якщо все ж захворіли, обов’язково викличте лікаря: запущена ангіна може привести до серйозних ускладнень. До його приходу полегшити страждання допоможуть таблетки місцевої дії, що розсмоктуються. Можна додати полоскання з фурациліном, хлорофіліптом, настоєм ромашки, а також засоби для змазування горла – розчин люголя з гліцерином, прополісу з медом, масляний розчин хлорофіліпту.

NB! Горло – твоє слабке місце? Регулярно виконуй просту йогівську вправу “Поза лева”. Сядь на п’яти, поклавши долоні на коліна,  спина пряма. Зроби сильний видих через ніс, одночасно відкриваючи рота якомога ширше. Кінчиком язика постарайся дотягнутися до підборіддя. Повтори 5-6 разів, а протягом дня роби кілька підходів. Бонус цієї вправи – ​​зміцнення м’язів шиї і профілактика “другого підборіддя”.

Болить вухо після купання  

Ви довго і з насолодою “відмокала” в морі або басейні, а до вечора з’явився біль у вусі. Половина пацієнтів, що звертаються до лікаря зі скаргою на біль у вусі влітку, страждають “синдромом плавця” – запаленням зовнішнього вушного каналу, викликаним тривалим перебуванням у воді. Порушується природний баланс мікрофлори в вусі, і туди проникають хвороботворні бактерії і грибки. Одна з ознак цього захворювання – відчуття, ніби в вусі вода. Тим, кому воно добре знайоме, отоларингологи рекомендують плавати і пірнати зі спеціальними затичками для вух, а після купання висушувати вуха феном.

Комашки, пісок і пил влітку нерідко потрапляють в очі. Щоб видалити дрібне чужорідне тіло, розріж цибулину навпіл і подихай над нею. Разом зі сльозами вийде і сміттячко.

У спеку допоможе охолодитися ванна трохи тепліша кімнатної температури з додаванням пива або настоянки м’яти.

Цей набір ліків не дадуть літнім хворобам захопити вас зненацька:

• жарознижуючі (парацетомол);

• від головного болю (анальгін, спазмалгон, цитрамон);

• ліки від розладу і спазмів у шлунку (активоване вугілля, смекта, но-шпа, фталазол, дротаверин);

• перекис водню, йод або зеленка;

• нашатирний спирт (вдихати при непритомності);

• стерильні бинти, вата, гумовий джгут (знадобиться при порізах та інших травмах);

• термометр;

• серцеві ліки (валідол, нітрогліцерин та ін.).

• антигістамінні препарати (лоратан, лоратадин, телфаст, кларитин, Фексофаст).