Новела Андрія Клименка із Золотоноші стала однією з кращих на Всеукраїнському літературному конкурсі

20 Серпня 2014 20:36

20141908221009“Хороша новела – як коктейль Молотова: легко летить і добре горить” – таке гасло мав цьогорічний конкурс “Новела по-українськи” від журналу “Країна”. Конкурс “Новела по-українськи” проходив удруге. До участі приймали раніше непубліковані тексти українською мовою обсягом до 10 тис. знаків, що мали несподіваний фінал. Темою обрали Майдан і все дотичне.

Всього журі отримало 109 новел і кілька десятків листів із віршами про Майдан. Приймали роботи до кінця квітня. В останній вечір надіслали 31 текст. Роботи оцінювали анонімно представники редакції та письменники Антон Санченко, Павло Вольвач, Андрій Кокотюха, Лариса Денисенко, Василь Карп’юк. 3 місце конкурсу розділили новели “Дочекатися весни” і “Сни та інші страшні речі”.

“Дочекатися весни” 20-річного Андрія Клименка із Золотоноші – лірична історія про чоловіка і жінку. Вона “йде життям, обираючи лише мінні поля, і проходить їх, обираючи безпомилково лише міни, лікуючи потім рани”. Він – не хотів спершу йти на той Майдан, але пішов із ревнощів – ревнував до нього кохану. Показати не героїв з одного боку і покидьків з іншого, а людей, які опинилися по різні боки барикад в силу нездорових процесів в середині країни – такою була основна ідея твору автора.

“Насамперед я виходив з ідеї того, що немає поганих-хороших людей, а є шлях який вони обирають. Тобто в кожного власний набір цінностей і кожен вірить в те, що він діє правильно”, – пояснює в ексклюзивному коментарі Золотоноша Online Андрій Клименко.

За словами молодого письменника, він не хотів висвітлювати звірами беркутівців чи силовиків, які опинилися в ситуації коли постали перед вибором.

Влада і силові структури – прояв того суспільства, прояв його байдужості. Саме тому це вина всіх і робити винним когось одного – безвідповідально! – резюмує Андрій.

Літературна агенція “Дискурсус” представить збірку “Євромайдан. Хроніка в новелах”. До неї ввійшло 28 найкращих новел конкурсантів. Твори на конкурс надсилали з усієї України та з Польщі.

Нагадаємо, що Андрій Клименко також є лідером гурту “Теорія простору”, який відзначився треком “Злочин”, що був створений за мотивами зимових протистоянь на Майдані Незалежності та став хітом серед любителів українського року.