Іркліївські рибалки готові до страйку

29 Серпня 2014 12:09
4a58518c6ec4c4a3ab7ac39ba1470a74_MВ Ірклієві на Чорнобаївщині не вщухають пристрасті щодо призначення директора ДП «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб». Наперекір волі колективу, керівництво Державного агентства рибного господарства України призначило на посаду виконувача обов’язків директора відставного міліціонера Сергія Сіпачова.

На захист інтересів колективу виступив голова обл­держадміністрації Юрій Ткаченко. На початку серпня він заявив журналістам, що погодження дасть тільки тому керівнику, якого підтримає колектив підприємства. Про це «Черкаський край» інформував читачів у номері від 6 серпня. Відтоді конфлікт на підприємстві не вщух.
— Колектив обурений, що в Держагентстві рибного господарства не прислухалися до його думки. Не влаштовував колектив і попередній директор, бо з ним підприємство почало занепадати. Складається враження, що ті, кого призначає Держагентство, не мають наміру розвивати підприємство, а воліють довести його до банкрутства. Ситуація дійшла до точки кипіння. Ми відстоюватимемо думку колективу всіма доступними методами, аж до оголошення страйку й інших публічних акцій протесту, — окреслив позицію колективу працівник підприємства Микола Пилипенко, який працює тут 16 років.

Тривогу за долю рибороз­плідника та недовіру до Держ­агентства висловив і ветеран підприємства Микола Литвиненко.
— Схоже, що підприємство, яке відбудоване нашими руками, хтось хоче знищити. Людям кажуть про перетворення підприємства на акціонерне товариство. А ми знаємо, до чого це веде. В Ірклієві було понад десять державних підприємств, які перетворили на акціонерні товариства. Їх розікрали! Це підприємство — останнє, яке залишилося в Ірклієві. І ми не дамо його зруйнувати, — запевнив ветеран.
Схожі думки панують і серед інших працівників.
— Риборозплідник збираються пустити під приватизацію, яку він не переживе. Весь колектив знає, що підприємство змушували звітувати не тільки перед Держрибагентством, а й перед приватною столичною фірмою. Для чого? А щоб з’ясувати його економічний стан і продати, — поділився місцевий громадський активіст Ігор Фесун.
Після відставки попереднього директора трудовий колектив виступив за те, щоб Державне агентство рибного господарства України призначило на керівну посаду працівника цього ж підприємства — Сергія Піддубного — фахівця, який працює тут 18 років. Сергій — син директора риборозплідника Григорія Піддубного, який збудував з «нуля» і вивів його на лідируючі позиції серед підприємств галузі.

Виконуючий обов’язки голови Держрибагентства Олег Николенко минулого четверга приїхав представляти колективу нового в.о. — Станіслава Олідорта. Представлення не відбулося. Колектив на очах Юрія Ткаченка сприйняв пропонованого нового очільника «в багнети». Голова ОДА кілька разів закликав сторони порозумітися, але київський чиновник не хотів поступатись і відкликати наказ про призначення Станіслава Олідорта. Стояв на своєму й колектив.

Коли пристрасті досягли апогею, Олег Николенко, після телефонної розмови з міністром аграрної політики та продовольства Ігорем Швайкою заявив, що відкликає наказ про призначення. Колективу він запропонував відкласти розгляд питання на тиждень. За цей час обидва претенденти — Сергій Піддубний і Станіслав Олідорт — повинні підготувати свої бізнес-плани розвитку підприємства. Чий план у Держагенстві визначать кращим, той і стане директором.