Відновили школу у Вільхах на Золотоніщині

3 Вересня 2014 16:00
kray.ck.ua

kray.ck.ua

Торік першого вересня шкільний дзвоник покликав до класу й школярів Вільхівської початкової школи-НВК, та вже п’ятого вересня школу закрили на невизначений строк, що стало неабиякою прикрістю для сільчан. Частина дітей із Вільхів пішла навчатись до Коробівської школи, частина — до Золотоноші, а щоб навчатись в місцевій школі — дітей не стало. До підготовленого приміщення у Вільхах серед лісу в оточенні крислатих дубів ходили тільки понад три десятки малюків до дитсадка.

А в цьому році дітей, котрим підійшов час іти до школи, у Вільхах виявилося аж 13, знову ж батьки віддали своїх діток до школи в Золотоношу, ще 2 — у Коробівку, а дехто з тих, хто залишився, через різні обставини міг би й не піти до школи. Та в селі громада разом з активною головою села Вірою Циганник, котру на цю посаду вибрали навесні цього року, клопоталася, щоб відновити школу в селі.

Їх почули в районі і днями, напередодні нового навчального року сесія Золотоніської районної ради одноголосно прийняла рішення про відновлення Вільхівської школи. А 1-го вересня тут прозвучав шкільний дзвоник в особливо хвилюючій обстановці. Прийшли мами й тата, дідусі й бабусі та привели діток. Іменинниками почувалися п’ятеро першокласників — четверо хлопчиків і одна дівчинка. Перший раз у перший клас прийшла і їхня перша вчителька Валентина Караванська. Випускниця й відмінниця цієї школи, котра закінчила Корсунь-Шевченківське педучилище й проживаючи у Вільхах, кілька років добиралася на роботу в Золотоношу.

Поздоровляючи присутніх з початком нового навчального року, хвилювалася директор Людмила Строкань.

— 26 років тому я вже відкривала цю школу, тепер ось вдруге, — сказала хвилюючись Людмила Іванівна.

—Ми й надалі турбуватимемось про школу, вже в районний відділ освіти сільська рада перерахувала кошти на встановлення металопластикових вікон в нашій школі, а також виготовлено проект на прокладання під’їзду до школи — скоро сюди ходитимете по асфальтовій доріжці, — про конкретну підтримку говорила сільський голова Віра Циганник. — А в наступному році у Вільхах до першого класу мають іти вже 14 малюків.

До слова, серед п’яти сьогоднішніх першачків є діти із трьох багатодітних родин, зібрати яких до школи допомогла й громада, зокрема приватний підприємець Катерина Беценко.

— За останніх 100 років у Вільхах не поменшало населення, тримається стабільного рівня — понад 800, до нас прихильний лелека, чим може похвалитися небагато сіл — зауважив присутній на святі першого дзвоника у Вільхах житель цього села й депутат районної ради Микола Собченко.

У старшій віковій групі дитсадка маленьких її мешканців чекав подарунок від спонсора —12 новеньких дерев’яних ліжечок від керівника сільгосппідприємства «Іскра» Сергія Кикотя. Для кухні він же придбав новеньку електроплиту. У відновленій школі є все, щоб діти тут почувалися як дома.

Першого вересня вільхівські першокласники разом зі своєю першою вчителькою на першому відкритому уроці в присутності батьків і гостей малювали й розфарбовували, називався перший урок «Україна — єдина країна».