Заощаджувати на культурі та освіті навіть під час війни – злочин, – нардеп

11 Вересня 2014 12:25
dt.ua

dt.ua

Заощаджувати на культурі та освіті навіть під час війни – злочин, вважає радник Президента України з гуманітарних питань Микола Томенко. Про це він сказав на на круглому столі в “Укрінформі”, де відомі українські діячі культури обговорювали, якою повинна бути сучасна гуманітарна політика, повідомляє прес-служба політика.

Томенко зауважив, що, на жаль, зовсім небагато чиновників та урядовців не розуміють, що війна виграється ідеями, цінностями, світоглядом, переконаннями, а не лише зброєю.

“Тому ідеї скорочення фінансування проектів і програм у галузі освіти, культури, охорони здоров’я, фізичної культури спорту тощо (тобто, так званої “децентралізації” через передачу національних установ на утримання місцевих бюджетів), що продиктовані лише намаганням якнайшвидше зекономити бюджетні кошти, є недалекоглядними і шкідливими для України. Бюджетні кошти можна економити на діяльності міліції, прокуратури чи будівництва, але на культурі сьогодні економити не можна”, – наголосив Томенко.

“Цінності та ідеї відіграють надзвичайно важливу роль і вони є більш значимими, аніж решта складових в боротьбі за українську незалежність, єдність і соборність”, – вважає політик.

Він також висловив переконання, що Президент і Верховна Рада не підтримають передачу національних мистецьких колективів на утримання місцевих бюджетів. Також, за його словами, в бюджеті наступного року треба переглядати систему фінансування усієї гуманітарної сфери, яка залишається на сьогодні неадекватною і неправильною.

Водночас Микола Томенко закликав Героїв України, відомих митців, керівників національних закладів культури і мистецтва до виявлення більш активнішої позиції і до солідаризму з українським суспільством та армією у справі відстоювання єдиної і соборної держави.