“Крим забрали, слава Богу, Кримки лишилися”, – на Шполянщині знайшли прихисток понад півсотні євреїв з Луганська

23 Вересня 2014 10:20
sh.ckpfu.gov.ua

sh.ckpfu.gov.ua

“Крим забрали, слава Богу, Кримки залишилися”, – кажуть біженці з Луганська. В селі Кримки на Шполянщині знайшли прихисток більше півсотні людей єврейської національності, які раніше проживали в Луганській області. Завдяки підтримці єврейської общини для них на базі дитячого табору “Олімпія” створені всі умови, щоб перебути лихо війни.

“48 років я прожила в Луганську, а Путін нас вигнав з рідного міста, – бідкається Ірина Абрамівна Лойсман.  – Добре, що хоч на Шполянщині знайшли ми прихисток і чуйне ставлення…”.

Сьогодні в  Шполянському районі проживає 96 отримувачів пенсій зі східних областей. Пенсії переселенцям виплачуються вчасно без затримок за додатковими відомостями. Хоч окремі пенсіонери втратили під час евакуації свої документи пенсія призначається їм за електронними справами, які надходять оперативно.

“Ми діти війни, – розповідає Іван Петрович Шварцман, – на жаль і наші діти, які теж тут проживають, потрапили під її вогонь. Якщо хтось думає, що в Луганську пройшов правильний референдум – це не так. Не більше 30% віддали свої голоси за ЛНР, решта голосів підтасовані”.

За словами переселенців, в окупованому Луганську немає води, світла, газу. Щоб приготувати їжу людям, доводиться на вулиці під обстрілами палити багаття. Так звана самооборона ЛНР обстрілює “Градами” дитсадки, школи, житлові масиви, щоб дискредитувати українську армію в очах луганчан.

На підтримку єдиної України вимушені переселенці вивісили жовто-блакитний прапор і на останок додали: “Скільки б росіяни не намагалися розірвати на шматки нашу батьківщину – ми неподільні, а життя своє хочемо прожити в незалежній Україні, вільній від окупації та сепаратизму”.