Яка погода 1 жовтня, така буде і 1 квітня

1 Жовтня 2014 08:36

SONY DSCОт і закінчився вже вересень і, наче й непомітно, але впевнено увійшла в свої володіння осінь, котру ознаменовував один з найшанованіших у слов’ян місяців – жовтень.

Українська назва другого осіннього місяця відома ще з часів Київської Русі і, власне, не вимагає пояснень. Жовтень — від жовтогарячого кольору, в який одягаються ліси. Однак, саме цей місяць колись очікували із нетерпінням, тому що, починаючи з Покрови, можна було гуляти весілля.

А з приводу погоди у цьому місяці говорили: “У жовтні на день сім погод: сіє, віє, крутить, мутить, реве, зверху ллє, а знизу мете”.

У дохристиянські часи 1 жовтня наші пращури відзначали осіннє свято матері Землі. Вони вважали, що від цього дня земля “лягає спати” на зиму. А тому починалися осінньо-зимові роботи, сезон весіль і вечорниць. Дівчата цього дня молилися про одруження.

У християнські часи 1 жовтня у народі вшановували мученицю Аріадну (Орину) і чекали відльоту у вирій журавлів. Підмічали, якщо журавлі цього дня відлетять, то варто чекати перших приморозків, а якщо ні, то до початку листопада буде тепла і волога погода. Ще підмічали: яка погода 1 жовтня, така буде і 1 квітня.

Також на Орини збирали шипшину, сушили її і готували з неї ліки. І спостерігали: якщо бур’ян високий – буде багато снігу.

За церковним календарем 1 жовтня православна церква вшановує преподобного Євменія, мученицю Аріадну, мученика Кастора, мучеників Бідзина, Шалву і Єлізбара, а також мучениць Софію та Ірину.

Іменинницями 1 жовтня є: Софія, Аріадна, Іларіон, Євмен і Ірина.

Цього дня святкують:
Міжнародний день людей похилого віку
День ветерана
День геронтолога
Міжнародний день музики