П’ять психологічних проблем переселенців і шляхи їх вирішення

3 Жовтня 2014 15:00
ck.mns.gov.ua

ck.mns.gov.ua

Психологи Черкаської обласної рятувальної служби продовжують роботу з підтримки вимушених переселенців. Днями “екстремальні” психологи відвідали Чорнобаївський район, де у Іркліївській лікарні знайшли тимчасовий прихисток 40 біженців зі Сходу України. Нині люди забезпечені житлом, харчами, одягом та предметами першої необхідності. Але  досі не відчувають себе у безпеці. І, незважаючи ні на що, прагнуть повернутися додому.

“Прагнення повернутися додому – це природне бажання кожної людини і не потрібно за це піддавати мігрантів осуду. Таке прагнення – не ознака того, що мігрантам не подобається як їх зустріли черкащани. Жителі нашої області дуже гостинні люди і вони намагаються допомогти мігрантам, чим тільки можуть. Проте вони дуже хочуть повернутися додому, адже нехай там стіни і пошкоджені, проте свої. Таке прагнення виявляють навіть молоді мами та вагітні жінки. І до цього варто ставитись з повагою, – коментує керівник психологічної служби Управління Леся Коротяєва. – Звичайно, усі люди різні, проте постійно працюючи з переселенцями мені вдалось виокремити кілька загальних психологічних проблем, які турбують цих людей, тих, хто втікав від війни, а нині опинився на території мирної частини України. А також кілька універсальних рецептів психологічної допомоги цим людям.

Проблема №1:

Переселенці перебувають у постійному стресі. Вони отримують інформацію від родичів, друзів, знайомих, які залишились в зоні військових дій. Часто “домашні” їх заспокоюють: “Так, стріляють, але не у нас”, “Так, у школах немає світла, води і харчів, проте вони відкрились”,  “Так, місто контролюють терористи, проте нас вони не чіпають”. Унаслідок війни у людей втрачається інстинкт самозбереження і вони готові навіть повертатись туди, де на них чигає смертельна небезпека. Найстрашніше, що на цю небезпеку вони наражають власних дітей.

Вирішення:
Переконати людей, які твердо вирішили повертатись додому, просто неможливо. Потрібно максимально проінформувати їх про те, у яких районах відносно безпечно, а у які повертатись категорично не можна.

Проблема №2:

Переселенців переслідує постійний страх і підвищена тривожність. Психологічні травми, отримані у зоні військових дій, накладаються на абсолютну невпевненість у своєму завтрашньому дні. Окрім того, вони мають постійний інформаційний дисонанс – із місцевих ЗМІ отримують одну інформацію, а від родичів та знайомих – зовсім іншу.

Вирішення:
Не сидіти, склавши руки. Почуття безпеки можна відновити у співпраці з іншими людьми. Ідеальний варіант – знайти роботу. Це допоможе вирішити і соціальні, і побутові проблеми. Якщо це не вдається – співпрацювати з патронажними службами. У питаннях працевлаштування (хоча б тимчасового) переселенцям зазвичай ідуть на зустріч. Зрозуміло, що не всі зможуть знайти роботу за спеціальністю чи з високою зарплатнею. Проте на сезонні роботи (особливо в селах) влаштуватися цілком реально, звісно, якщо проявляти бажання та ініціативу.

Проблема №3

У всіх мігрантів гіперболізоване відчуття справедливості. Будь-яку затримку соціальних виплат (навіть не тривалу і спричинену цілком об’єктивними причинами) вони сприймають не лише як порушення своїх прав, а і як особисту образу. Реагують болісно. Часто після таких новин у людей зовсім опускаються руки.

Вирішення:
Працівникам соціальних служб можна порадити не конкретизувати дату виплати допомоги, якщо вони мають якісь сумніви стосовно цієї інформації. Або ж заздалегідь попереджати, що виплати можуть затриматись на кілька днів.

Проблема №4

Конфронтація між жителями Черкащини та вимушеними мігрантами часто виникає через те, що переселенці відчувають себе чужими в цій місцевості. А до усього чужого людина зазвичай ставиться вороже.

Вирішення:
Необхідно селити мігрантів компактно. Людей з однієї місцевості – в одному будинку чи на одній вулиці. Вони швидко об’єднуються, а колективом легше не лише відстоювати свої права, а й облаштовувати побут та інтегруватися до місцевої громади.

Проблема №5

Часто спілкування з мігрантами переростає у вислуховування скарг на їхнє теперішнє життя, а також про те, як багато вони мали та втратили з приходом війни. Розмова, позбавлена конструктиву, заходить у «глухий кут».

Вирішення:
Ні повернути людям їхнє довоєнне життя, ні «одним махом» вирішити усі їхні проблеми ніхто не зможе. Проте можна допомогти в якихось конкретних речах. Потрібно запитувати: «Яка допомога необхідна вам саме зараз? Що ми можемо зараз зробити, щоб покращити ваш побут?» Привезти кілька додаткових ковдр або електрочайника – найпростіший і найдієвіший спосіб налагодити діалог.

 
Рятувальники запрошують до співпраці волонтерів, адже кількість вимушених мігрантів збільшується з кожним днем.  За останніми даними тимчасовий прихисток на Черкащині знайшли уже 7 тисяч 479 переселенців. 7217 з них прибули зі Сходу України, решта – з тимчасово окупованого Крим.