Жінки чорнобаївського села законсервували і відвезли на фронт 25 тонн харчів (відео)

7 Жовтня 2014 09:10
10698600_731172530265467_9219459189202608590_nПоки триває війна, волонтерський дух українців зростає. У селі Ленінському Чорнобаївського району консервують усім селом. Місцеві господині організувалися й щодня у кілька змін шаткують, тушкують і закручують у бутлі овочі. Усе це самі відвозять бійцям на передову.
Це подвір’я в селі Ленінське на Черкащині схоже на мініатюрний консервний завод. Щоранку о сьомій сюди сходяться господині з усього села і до пізньої ночі миють, шаткують, тушкують і закручують банки з овочами.
«Квасимо капусту солдатикам. Оце вона покваситься, тоді у відерка і відправляємо туди. Вони зварять картоплі та з капустою і смачненько поїдять», – розповідає Олена Лотоцька.
Овочеві салати, рагу з рисом, ліниві голубці, тушкована капуста. Жінки урізноманітнюють страви наскільки вистачає фантазії. Хочуть догодити бійцям. Бо й самі відправили на фронт чотирьох односельців.
«Щоб здоров’я в них було, щоб повернулися додому. Хлопцям з нашого села допомагаємо чим можемо: хто сапожки, хто закатки, все віддаємо», – каже жителька села Катерина Прітченко.
Працюють у кілька змін. Великий посуд збирали з усього села. Овочі теж принесли, хто скільки міг, а ще додав місцевий фермер. Біда з банками, бідкаються господині, їх катастрофічно не вистачає. Трохи люди допомагають: хто гроші перераховує, хто привозить. Консервують господині від початку вересня. Понад дві сотні банок з готовими стравами вже доправили бійцям. Нині окреме приміщення, яке виділили під консервацію, майже заповнене.
«Оце те, що накришили і закрили за останній тиждень. Рис з овочами, тушкована капуста. Але не вистачає банок. Ми ж уже більше 500 штук їх закатали, тільки півтори тонни готової продукції вийшло», – говорить ініціаторка заготівлі для бійців Лідія Сівак.

Свою продукцію жінки віддають в руки бійцям, які приїздять до них, або ж самі везуть на передову. Лідія Сівак тричі доставляла на фронт консервацію. Загалом село лише за два місяці відправило на передову двадцять п’ять тонн харчів. І зупинятись тут не збираються.