“Підкуп – головна “політтехнологія” на Черкащині”, – КВУ

10 Жовтня 2014 15:30

10821779d4b0308У Городищенському районі спостерігачі КВУ у Черкаській області фіксують підкуп. Зокрема, в селах Петрики й Журавка виборцям роздають по 100 грн. для того, щоб вони проголосували за партію Всеукраїнське аграрне об’єднання “ЗАСТУП”.

Після виборів обіцяють доплату. Для підкупу виборців, як повідомляють у КВУ, створена ціла мережа бригадирів. Бригадирам поставлено завдання – 6% голосів на кожній дільниці (у межах села – це 30-50 осіб).

Спостерігачі нарікають, що впіймати “скупщиків” на гарячому не вдається, бо односельці відмовляються свідчити.

Згадані села знаходяться на території виборчого округу №196. Тут балотується 18 кандидатів: 10 – самовисуванці, 8 – від партій.

Голова обласного відділення КВУ Максим Михлик зауважує, що підкуп – основне порушення виборчого законодавства в ході виборчої парламентської кампанії-2014 на Черкащині. Скуповування голосів витіснило навіть поширений раніше “чорний піар”.

“Підкуп замінив собою всі політтехнології, – зауважує Михлик. – Специфіка цієї виборчої кампанії на Черкащині така: мінімум адмінресурсу і засилля підкупу по деяких округах. Також відмічаємо зростання конкуренції між кандидатами, але не на всіх округах. Якщо, приміром, у 2012 на окрузі був один кандидат від влади і один-два – від опозиції, то тепер кандидатів, як кажуть, на будь-який смак”.