У Черкасах презентували дослідження про нащадків і жінок магнатів Потоцьких

11 Жовтня 2014 09:20

1412853577_8У Черкасах відбулась презентація тритомника, присвяченого історії магнатського роду Потоцьких, його знаковим постатям та культурно-мистецькій спадщині родини.

Автор книг Тетяна Чубіна – доктор історичних наук, професор. Каже, отримала важливу поміч від нащадка славетного роду Потоцьких графа Адама Потоцького, який надав автору сімейні архіви для роботи.

Інформація про книги:

“Станіслав Щенсний Потоцький та його нащадки”. Монографія. – Черкаси: Видавництво «Брама-Україна», 2014. – 372 с.

В монографії на широкому колі документальних матеріалів показано історію тульчинської лінії роду Потоцьких гербу Пилява. Автором неупереджено висвітлено життя та спадщину відомого магнатського роду, оцінено його місце і значення в українсько-польських стосунках, проаналізовано роль Потоцьких в історії та культурі України.

Розкрито сучасний погляд на життя та діяльність Станіслава Щенсного Потоцького та його роль в українсько-польських стосунках тогочасного періоду.

Жінки роду Потоцьких: ґендерні аспекти”. Монографія. – Черкаси: Видавництво «Брама-Україна», 2014. – 148 с.

В монографії досліджено історію яскравих представниць жіночої лінії роду Потоцьких гербу Пилява.

Автор констатує, що зміна парадигми соціальної історії привела до оновлення її теоретико-методологічного апарату і розширення предметного поля досліджень, а це, у свою чергу, інтенсифікувало становлення окремих субдисциплін, зокрема – ґендерної історії.

Культурно-мистецькі проекти Потоцьких”. Монографія. – Черкаси: Видавництво «Брама-Україна», 2014. – 128 с.

В монографії охарактеризовано такі культурно-мистецькі проекти Потоцьких, як Тульчинський маєток, приватний магнатський театр, родові книгозбірні, дендрологічний парк «Софіївка», Немирівська гімназія. Підкреслено, що діяльність людини є передумовою виникнення та базисом історії людського роду, історії людства, всієї історії культури загалом. Наголошено, що культура є способом регулювання, збереження, відтворення і розвитку всього суспільного життя, водночас виступаючи принципом зв’язку з людиною, засобом її вступу до соціального життя.