Кілька способів купити дефіцитну валюту

13 Жовтня 2014 10:24
Getty Images

Getty Images

Великі суми доларів без особливих проблем можна придбати через інтернет і у міняйлів, щоправда, дорого і з ризиком.

“Фокус” протестував ці способи по значенню курсу, обсягам можливої закупівлі, витраченому часу і ризикам. Експеримент проводився до і після знаменної наради банкірів з президентом в Нацбанку, коли міжбанківський курс відкотився з майже 15 UAH/USD до 13,20, а НБУ підвищив офіційний курс гривні до 12,95 UAH/USD, – пише gazeta.ua

Замовлення валюти у банку, клієнтом якого ви є

Ймовірність появи для вас доларів в касі пропорційна вашій цінності як клієнта. Чим краща у вас кредитна історія, чим крупніше депозит, тим більші суми проходять через ваш поточний рахунок, тим швидше буде знайдена для вас валюта. Але ці умови віднедавна працюють, коли мова заходить про заявку на крупну безготівкову суму – з 22 вересня в касі банку можна купити не більше $ 230 в день (обмеження НБУ).

Чергування біля каси банку

Навіть мотивовані відмови у продажу валюти є порушенням нормативно-правових актів НБУ, каже партнер ЮФ “Ілляшев та Партнери” Максим Копейчиков. “Є загальне правило: банкам заборонено відмовляти в проведенні валютно-обмінної операції. Тобто навіть відмова унаслідок відсутності валюти вже є порушенням затвердженої НБУ інструкції”, – попереджає юрист.

Безготівкова покупка з наступним переведенням у готівку

Є випадки, коли фінустанови і зовсім під різними приводами змушують клієнта відмовитися від затії роздобути свою валюту і обмежитися гривнями. І багато хто погоджується, оскільки бояться взагалі залишитися без своїх кровних, побоюючись, що їх банк виявиться неплатоспроможним. Тобто запропонована схема досить ризикована – в кращому випадку власник валютного депозиту може залишитися з гривнями.

Купівля в небанківських обмінниках

В обмінниках не обмежують і в сумі валюти при покупці. Але, як правило, зараз вони працюють виключно для “своїх” покупців, причому, орієнтованих на чорний ринок. Тому разово придбати тут велику суму практично неможливо. “Побігайте по місту, купите скільки завгодно”, – каже жінка у віконці біля метро.

Міняйли

Тітонька-валютчиця продає долар по курсу 14,30, каже, що ще два дні тому просила за нього 15 грн. Особливого “підпілля” з боку торговців валютою не спостерігалося. Адміністративні штрафи тут, схоже, нікого не страшать – незаконні валютні операції проходять у відкриту, на очах у перехожих.

Інтернет, зокрема соціальні мережі

Як і у випадку з міняйлами, покупка валюти за допомогою інтернету пов’язана з великим ризиком потрапити на шахраїв.