У Городищі рід Гулаків-Артемовських ушанували меморіальною дошкою

16 Жовтня 2014 14:00

2997У міському сквері в Городищі на каплиці, що збудована на місці родинного храму Гулаків – Церкви Покрови Пресвятої Богородиці, урочисто відкрили меморіальну дошку за участю представників органів виконавчої влади, отців-богослужителів, прихожан храмів, трудових колективів, установ та організацій міста, жителів району.

Відкрив меморіальну дошку міський голова Володимир Мирошник, який подякував усім небайдужим, хто долучився до доброї справи – директору районного музею С.С.Гулака-Артемовського Олександру Щепаку, продовжувачці славного роду Гулаків Ользі Шляховій, якій належить ідея встановлення на стіні каплиці пам’ятної дошки, місцевій художниці Анжелі Погорілій, яка створила ескіз, та приватному підприємцю Андрію Марченку, який виготовив меморіальну дошку.

Церемонію освячення дошки провів благочинний Городищенського району, протоієрей Іоан Жигало та представники духовенства Городищини.

Довідково: Церква Покрови Пресвятої Богородиці зведена 1742-го року, фундаментально виправлена в 1847 році з дзвіницею. Першим її священиком був Патрикій Гулак-Артемовський, який започаткував священицьку династію Артемовських. Він є прадідом славного земляка, композитора й співака, автора першої української опери «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського. В храмі правили службу Божу отці Петро, Степан, Василь – дід, батько та дядько Семена Степановича. Зруйнована в часи комуністичного режиму церква залишилась в серцях городищан та на рідкісних світлинах. 2003 року з ініціативи благочинного протоієрея Іоанна Жигала на місці церкви зведено каплицю.