Люстрацію повинні здійснювати незалежні комісії, а не партії, – Томенко

17 Жовтня 2014 11:30

240x180n_photo_dd92781b67f61a58e4923cecca2405eb31Після того, як Закон “Про очищення влади” набув чинності, стає актуальним: хто і як здійснюватиме люстрацію і наскільки цей процес буде адекватним і справедливим.

На думку радника Президента, нардепа Микола Томенка, якщо говорити про низку посадових осіб (скажімо, міністрів, губернаторів, очільників правоохоронних відомств часів Януковича тощо), то тут все зрозуміло – вони автоматично позбавляються права обіймати посади на найближчі 10 років.

“Натомість велика кількість чиновників потрапляють під так звані перевірки. І тут дуже важливо, хто буде перевіряти і вирішувати, чи мають право ці люди і надалі працювати у правоохоронних органах чи органах державної влади”, – зауважує парламентар.

На його переконання, той факт,що Закон покладає цю роботу на Міністерство юстиції, а на регіональному рівні – на обласні управління юстиції, м’яко кажучи, не є адекватним.

“Адже на сьогодні керівник Мін’юсту є кандидатом у народні депутати від конкретної партії – “Народного фронту”. А голова громадської ради при Мін’юсті, яка буде займатися люстрацією, є кандидатом в народні депутати від партії “Самопоміч”. У мене питання: хто уповноважував ту чи іншу політичну партію займатися люстрацією?”, – зазначає радник Президента.

“Очевидно, що не партії і не кандидати в депутати повинні цим займатися. Мають бути створені незалежні комісії, членами яких повинні бути люди, що мають чіткий статус і обов’язок найближчі 10 років не бути народними депутатами, не займати посад в органах державної влади чи правоохоронних органів для того, щоб зняти питання конфлікту інтересів”, – вважає Томенко.

“Тільки незалежні комісії у Києві чи на місцях можуть провести люстрацію. Тому новому парламенту потрібно вносити зміни до Закону “Про очищення влади” і проводити люстрацію не від імені однієї чи іншої партії, а від імені українського суспільства”, – переконаний Микола Томенко.