8 порад, як пережити сезон застуди і грипу

20 Жовтня 2014 10:07

099nasmork_n(medbaz.com)Із настанням осінніх днів ми вступаємо в сезон застудних захворювань. В цей час вірогідність підхопити гострі респіраторні захворювання зростає істотно. На сьогодні не існує гарантованого захисту від цих захворювань. Ось декілька порад, які допоможуть підвищити ваші шанси залишитися здоровими в періоди епідемій застуди або перенести їх з найменшими втратами.

Мийте руки

Багато вірусів можуть поширюватися через руки. Спочатку вони потрапляють на них, а потім ви заносите шкідливі мікроорганізми в рот або очі. Тому мийте руки досить часто, це допоможе знизити ризик зараження ГРВІ.

Зробіть вакцинацію проти грипу

Грип, як правило, протікає важче за звичайне ГРВІ. Грип може бути небезпечний для життя, особливо для маленьких дітей, вагітних жінок і літніх людей. Сучасні вакцини від грипу за умови своєчасного їх введення дозволять захистити вас і ваших близьких в період епідемії грипу.

Запобіжіть поширенню вірусів усередині сім’ї

Якщо хто-небудь з членів вашої сім’ї захворів, то зробіть так, щоб він не користувався загальними предметами гігієни, наприклад не використовував загальний рушник для рук або загальну скляночку для полоскання рота після чищення зубів. Або тимчасово замініть ці предмети на одноразові.

Це прості заходи, які допоможуть знизити ризик захворювання застудою або грипом серед інших членів сім’ї.

Якомога раніше виявляйте захворювання

Симптомів, на підставі яких можна було б достовірно відрізнити звичайну застуду від грипу, немає. Раптове підвищення температури тіла, ломота в м’язах і почуття виснаження – найбільш часті ознаки грипу. Також відзначаються ознаки запалення слизової оболонки дихальних шляхів, наприклад, нежить. При звичайній застуді вказані симптоми виражені слабкіше.

Якщо ви хворі, то залишайтеся удома

Не завжди просто узяти відгул по хворобі, але коли у вас застуда або грип, це необхідно. Якщо ви працюватимете незважаючи на інфекційне захворювання, це викличе важчий і триваліший перебіг захворювання. Також ви наражаєте на небезпеку зараження вірусною інфекцією своїх колег, серед яких можуть бути вагітні жінки і літні люди. Тому залишайтеся удома і видужуйте, це краще для вас і ваших товаришів по службі.

Приймайте правильні медикаменти

Існує безліч різних лікарських препаратів, які допоможуть полегшити течію застуди і грипу. Практично всі з них можна придбати без рецепту, але все-таки краще проконсультуватися з лікарем.

Якщо у вас немає такої можливості, то як мінімум звертайте увагу на свідчення і протипоказання до застосування, які перераховані в інструкціях до медикаментів.

Також важливо при використанні різних препаратів уважно ознайомитися з їх складом. Річ у тому, що препарати з різними комерційними назвами можуть мати ідентичний склад.

Використовуйте препарати, дійсно показані при наявних у вас симптомах. Не лікуйте ті симптоми, яких у вас немає.

Прийом противірусних препаратів, призначених лікарем, слід почати якомога раніше – не пізніше ніж через 48 годин від появи перших симптомів застуди або грипу.

Використовуйте в лікуванні рослинні засоби

У боротьбі з симптомами захворювання звертайте увагу також і на лікувальні засоби з натуральних компонентів. Наприклад, мед допоможе заспокоїти кашель. Ехінацея і високі дози вітаміну C допоможуть зменшити тривалість симптомів застуди. А ягоди бузини можуть полегшити течію симптомів грипу. Також може бути корисний сибірський женьшень.

Вживайте більше рідини

Пийте рідину – це допоможе прочистити пазухи носа і зменшити закладеність носа. Вода або бульйон в даному випадку хороший вибір, але не алкоголь. Трав’яний чай також зігріє дихальні шляхи і допоможе, аби мокроти відійшли.

Джерело: terrawoman.com