У народі у цей час продовжувалася пора шлюбування. І особливою повагою на весіллях користувалися люди, які любили і вміли приготувати весільний стіл. Таких видатних кулінарів, власне, як і сьогодні, було небагато. Їх знали у всіх навколишніх селах і запросити таку людину готувати на весілля вважалося особливою привілеєм. У деяких регіонах на весіллях навіть існував спеціальний обряд – танок, на який запрошувалися кухарі. Після його закінчення господарі обдаровували всіх, хто готував страви. Зазвичай, це відбувалося на другий день весілля, коли гості вже могли оцінити, наскільки смачним і різноманітним був весільний стіл.
За церковним календарем 26 жовтня вшановують мучеників Карпа, Агафодора і Агафоніка, преподобних Веніаміна Печерського та сповідника Микиту, мученицю Флорентію та Злату (Хрису).
Цього дня уважно слухали півня. Якщо півень починав співати раніше дев’яти годин вечора, назавтра очікували дощ.
Іменинники 26 жовтня: Валер’яни, Веніаміни, Карпи, Микити та Злати.