Лікарі: на алкоголі слід вказувати вміст калорій

6 Листопада 2014 10:04
eurasiahotel.ru

eurasiahotel.ru

Британські лікарі пропонують вказувати на пляшках з алкоголем кількість калорій – як захід боротьби із ожирінням.

Лікарі застерігають, що бокал вина (250 мл) містить стільки ж калорій, як і пончик – 200.

Однак, як вказують медики, більшість людей не мають про це і гадки.

Як заявила Джейн Еллісон, заступник міністра охорони здоров’я Британії, відповідальна за охорону здоров’я населення, для маркування харчів були зроблені “величезні кроки” і тепер міністерство вирішить, чи зробити те саме з алкогольними напоями.

Представники алкогольної індустрії заявили, що відкриті до пропозицій, але наголосили, що набагато важливіше, аби на пляшках була інформація про одиниці алкоголю.

“Не мають і гадки”

Британія – серед світових лідерів за кількістю людей з ожирінням: 25% дорослого населення Сполученого Королівства належить до цієї категорії.

Але на алкоголь, на відміну від продуктів харчування, не поширюються загальноєвропейське правило про позначення калорій на етикетці, і тепер Європейська Комісія розглядає питання про те, чи не запровадити його і для алкоголю.

Проведене Королівським товариством охорони громадського здоров’я (RSPH) дослідження показало, що британці з ентузіазмом сприймуть це нововведення.

Як заявила ВВС виконавчий директор RSPH Ширлі Крамер: “Це вражає: 80% дорослих не мають ані найменшої гадки про те, скільки калорій міститься в тому, що вони п’ють, а якщо навіть вони і знають, то все одно сильно недооцінюють їх кількість”.

На її думку, новий захід може допомогти не лише у боротьбі з ожирінням, але і з надмірним споживанням алкоголю.

Під час невеликого експерименту, здійсненого Королівським товариством в звичайному пабі, ті люди, яким сказали, скільки калорій вони випивають, в результаті випили на 400 калорій менше.

Як вважають працівники охорони здоров’я, 10% всіх калорій, спожитих британцями, – з алкоголю.

За кількістю калорій на грам ваги алкоголь поступається лише жиру.

“Давно на часі”

Portman Group – орган, що представляє виробників алкогольної та пивоварної індустрії, – заявив, що дуже серйозно ставиться до впливу алкоголю на здоров’я і розмістив інформацію про вміст калорій в різних напоях на спеціальному вебсайті Drinkaware.

“Водночас найбільше значення для споживачів має інформація про одиниці алкоголю, а не про зміст калорій”, – йдеться у заяві Portman Group.

Проте представник Національного форуму з боротьби з ожирінням Тім Фрай вважає, що владі вже давно слід вдатися до якихось дій через це.

“Стакан світлого пива містить стільки ж калорій, скільки невелика порція їжі, а якщо до нього ще й додати цю страву, то більшу частину максимальної денної норми калорій можна вважати виконаною”, – заявив він.

Кількість калорій:

  • Великий келих вина (250 мл) 8% – 170 ккал;
  • Великий келих вина на 14% – 230 ккал;
  • Слабоалкогольний коктейль, алкопоп (275 мл) – 170 ккал;
  • Пінта пива 4% – понад 180 ккал.