У Черкасах визначили неблагополучну по сказу територію

7 Листопада 2014 14:33
hal_zoria.io.ua

hal_zoria.io.ua

У Черкасах зафіксували випадок сказу лисиці. Результати експертного висновку Черкаської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини на сьогоднішньому засіданні постійної надзвичайної протиепізоотичної комісії при міській раді повідомив головний державний інспектор ветеринарної медицини в Черкасах Василь Крук.

У зв’язку з цим на засіданні комісії вирішили визначити неблагополучною по сказу територію, обмежену вулицями Смілянська, Громова, 14 грудня та територією КХП по проспекту Хіміків; загрозливою по сказу – між вулицями Смілянська, В.Чорновола, 14 грудня, Крупської.

Довідково
Сказ – це особливо небезпечне інфекційне захворювання, збудником якого є вірус і для якого характерне ураження центральної нервової системи, і яке закінчується смертю. На сказ хворіють всі види домашніх, сільськогосподарських та диких тварин.

Джерелом інфекції є хворі на сказ тварини, захворювання передається від хворих та інфікованих тварин через укуси та ослинення.

Інкубаційний період триває для тварин 7-8 днів, для людей – від 2-х тижнів до одного року.

Перші ознаки захворювання в людини з’являються на фоні повного здоров’я.

На місці рани від укусу на 1-2 день від початку захворювання рубці стають запаленими та темно-червоними, з’являється тягучий біль. Починається слабкість, загальне нездужання, хворий втрачає апетит, погано спить, стає дратівливим, неспокійним, пригніченим, скаржиться на спрагу, але не може проковтнути воду через судоми м’язів глотки. Розвиваються тяжкі симптоми «водобоязні». Захворювання триває 2 – 4 дні і закінчується смертю хворого.

Єдиний захід попередження сказу у людини, яку покусала тварина – щеплення, яке проводиться в травматологічних пунктах міста, за призначенням лікаря. Тому у разі покусу, ослинення потрібно звернутися за медичною допомогою:

Дітям та підліткам, які покусані, послинені чи пошкрябані тваринами, як домашніми, так і невідомими, зокрема, хижими, необхідно звертатися за медичною допомогою в травматологічний пункт Черкаської обласної дитячої лікарні за адресою: вулиця 30 років Перемоги, 16/2, тел. 55-99-28.

Дорослим необхідно звертатися в травматологічний пункт Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги за адресою: вул. Р.Люксембург, 210, тел.64-74-80.

Травматологічні пункти працюють цілодобово.