Черкаські волонтери розпочали сушити продукти для українських бійців на передовій на сході. Назвали ініціативу жартома “Укропський сухпай”
“За цією жартівливою назвою криється серйозна робота з виготовлення домашніх дегідрованих (сушених) страв для бійців у зоні АТО. Саме сушіння – один із найдавніших та ефективних способів консервації продуктів. Переваги цих страв неможливо переоцінити: перш за все, безпека – у зневоднених продуктах харчування не розмножуються шкідливі бактерії, грибки чи пліснява. Такі сухі пайки можуть зберігатись до 1 року без втрати якості та поживності! По-друге, при сушінні їжа втрачає 70-90% ваги та об’єму, що значно полегшує її транспортування і зберігання. І по-третє, сушені продукти дуже легко і швидко готувати, більшість з них можна вживати без додаткової обробки, а корисні речовини зберігаються в них повністю!!!”, – розповідає волонтерка Катерина Дубрава.
На сьогодні небайдужі вже розробили і випробували невеличке меню. В ньому – борщі, суп, картопля, в’ялене м’ясо, рис з овочами, каші й овочі, фрукти і сухарики, чаї.
Нині волонтерам дуже необхідна допомога: мити, чистити, різати, терти, шаткувати продукти. Також потрібні продукти та кухонне начиння (ножі, дощечки, шатківниці та ін.). Гостро необхідний якісний вакууматор та пакети до нього. Приладдя волонтери беруть у тимчасове користування.
Для охочих допомогти всі запитання та уточнення за телефонами:
(063)964-83-08 Ірина
(063)227-96-14 Катерина