Томенко про коаліційну угоду: програму-мінімум ми зреалізували

22 Листопада 2014 08:47
5.ua

5.ua

Відповідаючи на питання в ефірі Черкаської ОДТРК “Рось” про коаліційну угоду, підписану 21 листопада між представникам п’яти політичних сил, які пройшли у Верховну Раду за результатами виборів 26 жовтня, народний депутат Микола Томенко поінформував, що представляв Блок Петра Порошенка у робочій групі, котра готувала підписання коаліційної угоди.

“Вважаю, що програму-мінімум ми зреалізували, оскільки нам вдалося переконати Арсенія Яценюка і його команду в тому, що коаліція не може формуватися на підставі двох сторінок загальної декларації, а повинна мати серйозну, відповідальну програму. Власне, цей документ біля 70 сторінок сьогодні є достатньо важливою передумовою ефективної роботи майбутньої коаліції”, – заявив Томенко.

Натомість залишається не менш важлива проблема – як правильно сформувати уряд під цей план роботи.

“Тут мені здається, – каже Томенко, – треба було би радити нашим колегам із “Народного фронту”, аби вони ще раз звернули увагу на те, що в нашій Конституції написано, що Україна – парламентсько-президентська, а не прем’єр-міністерська республіка. Це означає, що не прем’єр-міністр мусить ухвалювати всі рішення та формувати уряд із тих людей, які подобаються. А всі політичні сили (а їх п’ять підписали коаліційну угоду) повинні взяти на себе певну сферу відповідальності за діяльність уряду і запропонувати найбільш фахових людей під цю сферу відповідальності. Саме тоді з’явиться професійний і відповідальний уряд, а не “уряд друзів Арсенія Яценюка”.