5 продуктів, які викликають утому

1 Грудня 2014 09:13

1Ми часто відчуваємо втому і сонливість навіть на початку дня. Це може бути зовсім не пов’язане з тим, що погано спимо чи починаємо хворіти. Дуже часто ми вживаємо їжу, яка викликає втому.  Ось п’ятірка продуктів, які віднімають життєві сили.

1. Коньяк і гіркі настоянки на травах

Часто їх радять для бадьорості. Насправді, якщо вжити один з цих напоїв під час обіду, відчуєш хіба втому і занепад сил. Якщо ж перехилити чарочку перед сном, ефект може бути протилежним. Міцні алкогольні напої погано взаємодіють з гормоном сну – вони викликають сонливість, що не розслабляє. Як наслідок, сон буде глибоким навіть після невеликої кількості міцного спиртного, але неповноцінним, бо мозку не вистачатиме кисню. Якщо хочете розслабитися за вечерею, краще випийте келих червоного вина, яке допоможе зняти напругу і спазми судин.

2. Солодке

Усі солодощі викликають підвищення рівня глюкози в крові, який потім різко падає. Відчуєте занепад сил. Тобто, якщо ви стомилися і хочете перекусити, краще обійдися без солодкого і булочок. Краще з’їжте шматок чорного або зернового хліба з оливковою олією (до речі, це найшвидший спосіб швидко вгамувати голод).

3. М’ясо індички

Індічка – дієтичне м’ясо, та в ньому містяться білки з релаксуючим ефектом. З’ївши на обід філе індички, можна відчути відчути втому й сонливість, так що краще цю страву готувати на вечерю.

4. Борошняні вироби

Ця категорія продуктів діє на людський організм так само, як солодке – викликає стрибки глюкози. До того ж, продукти з клейковиною розбухають у шлунку, тому в шлунку з’являється тяжкість і хочеться прилягти.

5. Смажене

Смажена їжа важче і довше перетравлюється організмом. Цей процес потребує великих витрат енергії і тому ви відчуваєте втому.

Подолати втому й отримати заряд бадьорості на весь день допоможуть продукти, що поповнюють дефіцит заліза, – шпинат, яблука, буряк, гречка, квасоля, а також багаті вітамінами В1 і В12 – шукайте їх у хлібі з висівками, сирах, горіхах, зеленому горошку. Знаючи ці невеликі секрети, ви не будете дивуватися, чому цілий день хилить до сну. Використовуючи ці знання раціонально, можна бути бадьорим цілий день!

Джерело: takprosto.cc