Церква канонізувала блаженного Варфоломія з Чигирина

8 Грудня 2014 10:00

varfУ неділю 7 грудня, у Свято-Троїцькому жіночому монастирі Чигирина відбулося величне церковне дійство: офіційне прославлення блаженного Варфоломія Чигиринського у сонмі українських святих. Про це повідомляють на сайті Черкаської єпархії УПЦ МП.

Восени цього року  Синод УПЦ за поданням Митрополита Черкаського і Канівського Софронія прийняв рішення про канонізацію цього подвижника, чия святість засвідчена його праведним багатостраждальним життям і чудесами, які відбувалися як за його земне життя, так і по смерті.

Блаженного Варфоломія Бондаренка в Чигиринському краї вважають Христа ради юродивим. Він з дитинства був пов’язаний з Чигиринським монастирем, мав притулок у чернецькій богадільні. Блаженного добре знав увесь Чигирин і його околиці, i він також знав кожного у своєму рідному місті. Коли у 1927 році вбивці із числа місцевих активістів спілки “Безбожники” прийшли за настоятелькою монастиря преподобномученицею Рафаїлою, 62-річний Варфоломій намагався її врятувати.

var2Очолити чин прославлення й особисто вклонитися святому старцю Варфоломію до Чигирина прибув Предстоятель УПЦ  Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, а також Преосвященний Філарет, єпископ Новокаховський і Генічеський. Разом з ними служили клірики з Черкаської та інших єпархій, а помолитися прибула величезна кількість прочан з усієї України.

Відтепер рака з мощами блаженного Варфоломія стоятиме напроти раки преподобномучениці Рафаїли Чигиринської, сподвижником якої був прославлений сьогодні святий. Коли буде побудовано головний монастирський храм, ці святині будуть перенесені туди.