Нацбанк увів в обіг срібну монету “Рік кози”

11 Грудня 2014 17:00

3413Прес-служба Управління Національного банку України у Черкаській області повідомляє, що Національний банк України, продовжуючи серію “Східний календар”, уводить в обіг 10 грудня 2014 року пам’ятну монету «Рік Кози» номіналом 5 гривень, присвячену року Кози, одній із тварин східного календаря, який засновано на дванадцятирічному циклі Юпітера – найбільшої планети Сонячної системи.

Монету виготовлено зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – “пруф”, маса в чистоті – 15,55 г, діаметр – 33,0 мм, тираж – 20 000 штук. Гурт монети рифлений. Елемент оздоблення – кубічний оксид цирконію діаметром 1,25 мм.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК/УКРАЇНИ; в центрі в оточенні стилізованого рослинного орнаменту – номінал 5/ГРИВЕНЬ; унизу рік – 2015, а також позначення металу, його проби – Ag 925, маси в чистоті – 15,55 та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети в оточенні стилізованого рослинного орнаменту зображено в лубочному стилі козу, око якої оздоблено кубічним оксидом цирконію блакитного кольору. Над цією композицією і під нею розміщено абрисні фігурки всіх 12 символів східного календаря.

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптори: Володимир Атаманчук, Святослав Іваненко.

Пам’ятна монета є дійсним платіжним засобом України й обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

З питань придбання монети звертатись до Управління Національного банку України у Черкаській області (м.Черкаси, вул. О.Дашковича, 23).