Умань відмовиться качати воду з Білої церкви?

18 Грудня 2014 11:38

vodokanalКП “Уманьводоканал” потонув у боргах. Підприємство має борг 22 млн. 687 тис. грн. З них 5 млн. грн. – Білоцерківському водоканалу. Уманчани вже відчули це на собі, залишившись на три дні без води. Місцева влада звинувачує керівництво “Уманьводоканалу” у “зневодненні” міста. Та планує перейти на альтернативне водопостачання, незалежне від Білоцерківського водоканалу, інформує “Вечірня Умань”.

“Ситуація в місті досить складна, місто отримано в спадок із багатьма проблемами, які накопичувалися не один десяток років. “Уманьводоканал” сьогодні заборгував за споживання електроенергії “Черкасиобленерго” 12,5 млн. грн., Білоцерківському водоканалу – 5,5 млн. грн., Пенсійному фонду – більше 5 млн. грн. – розповідає в.о. міського голови Олександр Цебрій. – Всього “Уманьводоканал” станом на 2014 рік має борг 22 млн. 687 тис. грн. Хоча ще у 2009 році ця цифра була набагато менша – 4 млн. 158 тис. грн. Зараз на підприємстві працює комісія, яка перевіряє його роботу. В нас є дуже багато питань до керівництва “Уманьводоканалу”. Саме їхня не фаховість довели місто до такої критичної ситуації. Ми вже в їх діяльності знайшли чимало цікавих фактів.

Через борг Білоцерківський водоканал обмежував постачання води на місто з 12 000 м3 до 5 000 м3 на день. Як результат, містяни залишалися без води. Місцева влада разом із губернатором Черкащини Юрієм Ткаченком вели декілька днів важкі перемовини із керівництвом Білоцерківського водоканалу. Їм вдалося домовитися. В місто повернули цілодобове водопостачання. Олександр Цебрій написав гарантійний лист, що “Уманьводоканал” протягом 2015 року виплатить борг 5 млн. грн.

“Цілодобове водопостачання в місті відновлено. Проте Умані потрібно переходити на альтернативне водопостачання, щоб нас ніхто не тримав за горло, – говорить Олександр Цебрій. – Будемо розробляти план водопостачання із місцевих свердловин. Зараз ми ведемо перемовини із організацією, яка займається геологорозвідувальною роботою. Аби дізнатися, де в Умані та Уманському районі є поклади води”.

Питання ж боргів на комунальному підприємстві залишається відкритим. Проте на цьому тижні місце влада планує погасити борг перед Черкасиобленерго” – 12,5 млн. грн…