Три факти на користь стресу

25 Грудня 2014 09:30

kak-pravilno-otdyhat-chtoby-izbavitsja-ot-stressa_1Стрес – головний підозрюваний і обвинувачуваний у шкоді здоров’ю всього людства! Разом з тим, без стресу наше життя, хороше самопочуття і молодість немислимі. Просто стресу має бути в міру.

Виявляється, короткочасні хвилювання зазвичай приносять користь здоров’ю. “Корисні” стреси загартовують, роблять нас сильнішими і міцнішими. Фізіологи називають такий стрес – дозованим, майже як фізичну зарядку!

У перші секунди стресу збільшується вироблення гормонів кори наднирників, головні з яких: адреналін, кортизол і норадреналін. У доісторичні часи такий гормональний сплеск був потрібен, аби людина могла мобілізувати свої сили в критичний момент, коли необхідно було втекти або битися.

У наш час теж зустрічаються випадки прояву людьми унікальних здібностей в стресовій ситуації. Відомі факти, як жінка піднімала перекинуту машину, щоб звільнити дитину, чоловік перестрибував паркан вище свого росту, рятуючись від переслідування. Всі ці феномени пояснюються роботою стресових гормонів.

Однак більшу частину стресів ми переживаємо в ситуації, коли бігти нікуди, рятувати нікого, а битися – незаконно. Для чого ж нам стресові гормони? Вони змінюють обмін речовин таким чином, щоб ми могли швидше вирішити проблеми.

Факт №1

Під час стресу підвищується пульс, тиск, поліпшується кровопостачання м’язів і мозку. Тому короткий стрес тонізує організм і сприяє генерації геніальних ідей!

Факт №2

Під дією гормонів організм починає використовувати ту енергію, яка зазвичай зберігається у вигляді глікогену і жирових відкладень на талії. Відразу два плюси: головний мозок і м’язи отримують більше харчування, а тіло стає трохи стрункішим.

Факт №3

Імунітет переходить в режим бойової готовності, посилюється стійкість організму до інфекцій, протираковий захист, швидше знищуються старі хворі клітини і утворюються нові, молоді. Таким чином, ми швидко пристосовуватися до умов навколишнього середовища, адаптуємося, як спортсмени в умовах високогірних тренувань.

Дія дозованого, короткого стресу триває всього 5-10 хвилин. Цього часу достатньо, щоб гормони, які потрапили в кров, зіграли свою корисну адаптаційну роль. Якщо ж ви весь час перебуваєте у тривожному стані, розвивається хронічний – “шкідливий” стрес. Рівень стресових гормонів залишається постійно підвищеним, і організм, як загнаний кінь, рано чи пізно залишається без сил і енергії…

Джерело: jenskiy-sayt.com