Ситуація на сході країни станом на 22 січня

22 Січня 2015 13:56

Ситуація на сході країни станом на 12:00 22 січня 2015 року за даними РНБО України, Прес-центру АТО, групи Інформаційний спротив та волонтерів. 

Обстріли

За минулу добу бандформування в зоні проведення антитерористичної операції більше 100 разів обстріляли позиції сил АТО. Так, з ранку терористи понад 30 разів відкривали вогонь, використовуючи артилерійські системи та РСЗВ БМ-21 Град. Станом на цей час, найбільш динамічна ситуація в районі Дебальцевського плацдарму, де бойовики безперестанно ведуть вогонь по українських блокпостах. Щонайменше пять разів нанесено вогневий удар з реактивних систем по околицях Донецького аеропорту. Двічі артилерія бойовиків стріляла у бік сил АТО в районі Маріуполя.

Напрями обстрілів

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні зафіксувала, що 19 січня в центрі міста Дебальцеве розірвалося принаймні 30 ракет РСЗВ «Град», обстріл здійснювався з боку Горлівки, яка контролюється бойовиками так званої «ДНР». «Внаслідок обстрілу загинуло 3 та поранено 12 мирних мешканців» – йдеться у звіті місії.

Вчора через обстріли позицій підрозділів ЗСУ та населених пунктів з боку терористів, тимчасово припинявся пропуск транспортних засобів та осіб в контрольних пунктах «Георгіївка» та «Курахове» на дорожньому напрямку «Донецьк – Курахове».

Дії українських військових

Наші артилерійські підрозділи ведуть вогонь лише по розвіданим вогневим точкам бойовиків, скупченню їх техніки та живої сили, уникаючи при цьому пострілів по місцям, де можуть мешкати мирні жителі.

Запеклі бої навколо аеропорту міста Донецьк продовжуються. Частина будівель та частина території аеропорту залишається під контролем українських військовослужбовців.

Вчора було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу Донецького аеропорту. Цей об’єкт повністю зруйнований і не придатний для оборони. Сили АТО утримують пожежну частину, район диспетчерської вежі та територію злітно-посадкової смуги, яка теж виведена з ладу. Також наші військові міцно утримують укріплені позиції у н.п. Авдіївка та Піски.

Втрати

Протягом доби 10 українських військовослужбовців загинули, 19 отримали поранення.

Позиції російсько-терористичних військ

За даними розвідки, зафіксовано рух колон російської військової техніки по території Ростовської області РФ у напрямку російсько-українського кордону. Зокрема, виявлено значну кількість БМД і БМП різного типу, танків новітніх модифікацій;  САУ «Мста-С»; САУ типу «Нона»; РСЗВ «Град»; критих вантажівок КамАЗ; паливозаправників. У більшої частини автотранспорту відсутні транспортні маркування, бортові та номерні знаки. Водночас на окремих одиницях військової техніки були номери Західного, Східного, Центрального та Південного військових округів РФ.

7c54d7380008f82cc1d3ec564288d3c0