Уведення земельного податку на заповідники і національні парки призведе до їх зникнення, – Томенко

27 Січня 2015 15:24
news.bigmir.net

news.bigmir.net

Таке переконання висловив Голова Комітету з питань екологічної політики, народний депутат України Микола Томенко, інформує прес-служба політика.

Він повідомив, що разом з народними депутатами Олександром Співаковським, Сергієм Хланєм, Андрієм Гордєєвим, Оксаною Продан зареєстрували у Верховній Раді проект закону «Про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України (щодо послаблення податкового навантаження на природоохоронні установи)».

Народні депутати звертають увагу, що згідно з ухваленими змінами до Податкового кодексу України від 28 грудня 2014 року, бюджетні природоохоронні установи опиняються перед загрозою зникнення, перш за все, через скасування пільг на сплату орендної плати за користування землею. Як наслідок, жоден об’єкт природно-заповідного фонду, який фінансується за рахунок Державного бюджету України, буде не в змозі сплатити оренду за заповідну територію, яка часто налічує десятки тисяч гектарів. Автори законопроекту наголошують, що до ухвалення останніх змін у Податковому кодексі діяла норма про пільги на сплату земельного податку для природоохоронних установ.

У зв’язку з цим, народні депутати наполягають на терміновому ухваленні даного законопроекту, який дозволить звільнити об’єкти природно-заповідного фонду від сплати земельного податку.

Йдеться, зокрема, про заповідники, у тому числі історико-культурні, національні природні парки, заказники (крім мисливських), парки державної та комунальної власності, регіональні ландшафтні парки, ботанічні сади, дендрологічні і зоологічні парки, пам’ятки природи, заповідні урочища та парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва.