Черкащани вшанували пам’ять “кіборгів із Крут”

29 Січня 2015 17:44

112-600x450Сьогодні в селі Старосілля Городищенського району відбулося відзначення Дня пам’яті Героїв Крут. Троє воїнів-крутян навічно спочили на черкаській землі. Черкащани, вже традиційно, вирушають у подорож в Городищенський район щоб віддати шану українським героям, як їх зараз би назвали – “кіборги”.

Цього року відзначення вперше відбулось за сприяння обласної влади. Сільський голова Старосілля разом з місцевим священником отцем Василем також доклали чимало зусиль задля гідного відзначення українських героїв. Приємно, що через майже 100 років настав той час, коли українська влада усіляко посприяла у вшануванні пам’яті Крутян черкаською громадою.

Також до вшанування долучилися місцеві учні старших класів. Представники ГО “Воля ХХІ”, у свою чергу домовились з місцевою школою та Департаментом освіти щодо проведення тематичних уроків історії і показ документального кіно про Героїв Крут.

Місцеві Старосіллямайже сто років берегли таємницю про загиблих у бою під Крутами студентів. Їх могили доглядали тишком-нишком. Великі дерев’яні хрести на зарослих барвінком горбиках так і називали “Крутянськими”, однак говорити про небіжчиків уголос боялись. Проте, попри страх перед радянською репресивною машиною, історія поховання трьох українських патріотів міцно закоренилась у сільській пам’яті.

Кажуть, що одразу після бою під Крутами через греблю до села підводою заїхав чоловік. Він віз трьох молодих парубків, вкритих смертельними ранами. Серед цих хлопців був і його син. А прямував цей жалобний обоз кудись на лівий берег Дніпра. Одначе у Старосіллі чоловік побачив, що всі троє юнаків померли, тому вирішив їх тут же і поховати. Одна жінка із крайньої хати перевдягла їх, викопали три могили і витесали три хрести. Так і залишились ті козаки просто Крутянами, без імен і прізвищ…

Уже за незалежної України могилки освятили і відправили по героях панахиду, однак імена їхні досі залишаються невідомими. Однак сумніву, що на старосільському кладовищі знайшли вічний спочинок саме трійко із трьох сотень відважних гімназистів, які заступили дорогу цілій армії Михайла Муравйова 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва , – ні в кого немає…

За матеріалами сайту “Дзвін”