Сьогодні 29 січня: цікаво знати

29 Січня 2015 07:37
фото Олександра Костирка

фото Олександра Костирка

У церковному календарі 29 січня співпадає з поклонінням чесним оковам апостола Петра. Це свято встановлене на честь події, описаної у книзі Діяння апостолів (12, 1—11). Близько 42 року апостол Петро за повелінням царя Ірода Агриппи був ув’язнений за проповідь про Ісуса Христа. У в’язниці він був зв’язаний двома залізними ланцюгами. Вночі, напередодні суду над ним, Ангел Господній, зняв із нього ці ланцюги (вериги) й чудесно вивів його із в’язниці.

Оскільки кайдани в перекладі на грецьку означають «вериги», то в народі цей день йменують Петром Веригою. З ним не пов’язані будь-які обряди, хіба що заборонялося прати білизну.

Вважалося, що це останній день справжньої зими, а тому казали: «На Петра Вериги половина снігу, половина криги» чи «На Петра Вериги розбиваються криги». А ще підмічали колись: якщо цей день морозний, то літом буде спека.

Якщо напередодні Петра Вериги ніч місячна і на небі видно зорі — бути врожайному літу, а отже й щасливому року; якщо воно захмарене — на неврожай і пошесть на худобу.

Іменинниками 29 січня є:
Максим, Леоніла, Петро, Іван, Георгій

29 січня відзначають:

День пам’яті Героїв Крут