Вісім ДЮСШ на Черкащині збираються реорганізувати через брак коштів

30 Січня 2015 12:13
belichanka.com

belichanka.com

Дитячо-юнацькі спортивні школи, які діють на території Черкащини, можуть реорганізувати  через брак коштів.

За словами члена Національного Олімпійського комітетуту України Андрія Більди, проблема стосується ДЮСШ, що раніше фінансувалися за рахунок фонду соціального страхування. Це школи засновниками яких були фізкультурно-спортивні товариства: ФСТ “Україна”, ФСТ “Спартак”, ФСТ “Динамо”, ФСТ “Колос”. І якщо по ФСТ “Колос” було прийнято рішення, що фінансування відбуватиметься за рахунок Міністерства агропромислового комплексу, то грошове утримання трьох інших ФСТ у 2015 році доручили місцевим бюджетам. На Черкащині таких шкіл вісім.

В обласному бюджеті Черкащини для них знайшлося лише третина від потреби – 1,4 млн. грн. з 3,6 млн. грн. Відтак через брак коштів тренери і їх вихованці ризикують опинитися на вулиці.

“На фінансову підтримку цих ДЮСШ не вистачає більше 2 млн. грн. Але одночасно проводиться робота з місцевими радами, депутатами міських рад Канева, Сміли, Черкас із тим, щоб знайти додаткові гроші на підтримку, в першу чергу, тренерів. Оскільки дуже легко втратити зараз напрацьоване десятиріччями”, – зауважує Більда.

ДЮСШ, переважна більшість яких знаходиться в райцентрах області, – масовий спорт і та найперша ланка, з якої починається перший крок до вищих спортивних досягнень.

За словами начальника обласного управління молоді і спорту Максима Зеленського, через брак коштів на вулиці можуть опинитися і тренери, і їх вихованці. Приміром, якщо у Смілі так і не знайдуть грошей на ДЮСШ, фактично місто “втратить” 300 спортсменів.

Більда впевнений, що проблема з коштами частково може вирішити реорганізація ДЮСШ.

“Швидше за все, відбудеться реорганізація. Швидше за все, з 8 шкіл залишиться може половина, може третина. Тобто, відбудеться укрупнення шкіл. На зарплату адміністративному персоналу витрачатиметься менше коштів, менше стане директорів, завучів. Головне, утримати тренерів і не загубити молодих талановитих спорсменів, які роблять перші кроки в групах початкової підготовки. Можливо, саме з них виростуть майбутні чемпіони України, Європи, світу, які захищатимуть кольори нашої держави на міжнародній арені”, – каже  Більда.