Сьогодні 2 лютого: цікаво знати

2 Лютого 2015 08:26
Яцек Йєрка. Зимова хвиля

Яцек Йєрка. Зимова хвиля

За церковним календарем 2 лютого вшановують преподобних Єфимія Великого, Єфимія схимника Печерського, Лаврентія затворника Печерського, Єфимія Сянжемського. Мучениць Інну, Пінну, Римму, Вассу, Євсевію, Євтихію і Василіду.

У народі цей день називали «Юхимові заметілі». По віхолах наші пращури передбачали погоду на найближче майбутнє. Якщо 2 лютого мете, то весь Масляний тиждень буде із заметілями. Якщо цей день був похмурим, то варто було очікувати пізньої заметілі. А якщо на Єфимія (Юхима) опівдні було сонце, то весну очікували ранню.

Іменинниками 2 лютого є:
Овсій, Юхим, Євтихій, Інна, Римма, Захар, Мирослав.

2 лютого відзначають:
ООН: Всесвітній день водно-болотяних угідь
День бабака

Чи знаєте ви, що:

Перша згадка про День бабака датована 1841 роком. Це традиційне народне свято в США і Канаді. Його відзначають щорічно 2 лютого. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, який виповзає зі своєї нори, і за його поведінкою можна дізнатися, чи скоро настане весна.

Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно полишає нору – зима скоро закінчиться, і весна в цей рік очікується рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору – буде ще 6 тижнів зими.

В деяких містах і поселеннях США і Канади в цей день проводяться фестивалі, присвячені місцевим «метеорологічним» бабакам, що збирають численних туристів.

Історія виникнення свята вкорінилася в дуже давні часи, коли 2 лютого за григоріанським календарем християни Європи почали відзначати Стрітення Господнє. Вже тоді погоду саме в цей день вважали відповідальною за характер початку довгоочікуваної весни.