Сьогодні 3 лютого: цікаво знати

3 Лютого 2015 10:18
фото Володимира Кучеренка

фото Володимира Кучеренка

За церковним календарем 3 лютого вшановують преподобного Максима сповідника, мученика Неофіта, мучениць Євгенію, Кандиду, Валеріану й Акілу, преподобних Максима Грека, мучениць Агнію, Анастасію та ікони Божої Матері Ватопедську і Ктиторську «Відрада» або «Утішання».

У дохристиянські часи з 3 лютого і протягом тижня вшановували одного з найвпливовіших для давніх українців Бога — Велеса (Волоса), покровителя свійських тварин. Протягом Велесового тижня наші предки влаштовували різноманітні обряди, які мали забезпечити плодючість тварин і позбавити їх від всіляких хвороб. Також Велеса називали богом достатку та торгівлі. У Києві його капище знаходилося на Подолі, де жило найбільше Велесових прихожан — ремісників і торговців. І хоча після хрещення Русі його статую Володимир Великий втопив у Почайні, а церква побудована на місці капища згоріла ще у 17 сторіччі, проте пам’ять про нього залишається і дотепер. Вулиця на Подолі, де знаходилося капище Волоса, називається Волоська.

У народі ж на Максима говорили: «Ясна зоря — на мороз, мороз наростає, зате день прибуває».

Народні прикмети:

У давнину була така приказка: «Якщо місяць засковзив, у хмару білий ріг встромив — буде добре жито і борошно в сито» — молодий місяць у хмарах вказував на хороший врожай. А ось ясне небо передбачало недорід.

Яскраво-червоний захід 3 січня вказував на морозний ясний завтрашній день; а ясна погода — на ранню весну. Якщо вдень сонце світить яскраво, то влітку на фруктових деревах плоди червиві будуть, а якщо воно за хмари ховається, плоди будуть чисті та великі.

Іменинниками 3 лютого є:
Анастасій, Валеріан, Максим, Євген, Агнія.