Яким буде податок на нерухомість в обласних центрах? (інфографіка)

5 Лютого 2015 09:49
elektraua.livejournal.com

elektraua.livejournal.com

Із 2015 в Україні діє новий податок на нерухомість. Це один з податків в рамках децентралізації країни, який мав дати більше повноважень “владі на місцях”. У частині – для наповнення місцевих бюджетів.

Згідно зі змінами до Податкового кодексу (ПК), мінімальна площа квартир, з яких не стягуватиметься податок, становить 60 кв. м, будинків – 120 кв. м. Наприклад, якщо вам належить квартира площею 65 кв. м, то податок сплачується тільки з 5 кв. м. Якщо платнику податку належить кілька видів нерухомості, то мінімальна неоподатковувана площа становить 180 кв. м. Максимальна ставка податку не повинна перевищувати 2% від мінімальної зарплати – 1218 грн в 2015 році.

На підставі цих показників, міські ради уповноважені самостійно встановлювати ставки податку та розмір неоподатковуваної площі житла. Крім Донецька, Луганська і Криму, за перший місяць 2015 всі обласні центри України прописали в бюджетах ставки податку на нерухомість. У Миколаєві та Херсоні рішення з податку на нерухомість приймуть найближчим часом.

INSIDER зібрав дані про ставки податку на нерухомість і мінімальні площі житла до оподаткуванняю Практично всі місцеві ради, крім Вінницької і Житомирської, встановлювали або мінімальну ставку податку, або збільшували неоподатковувану площу. А влада деяких міст робили і те й інше. Таким чином, під сплату цього податку потрапить обмежена кількість домовласників. Справа в тому, що на 2015 рік заплановано проведення виборів місцевих рад. Встановлення більш жорстких ставок податку та мінімальних неоподатковуваних квадратних метрів не додасть чиновникам голосів.

da4f62a-map-big