Верховна Рада зробила перший крок до ліквідації “лісової мафії”

6 Лютого 2015 10:59
kiev.all.biz

kiev.all.biz

Верховна Рада України на засіданні 5 лютого прийняла за основу законопроект про внесення змін до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді). Це підтримало 277 народних депутатів.

Проектом (реєстр. № 1362) пропонується встановити мораторій на вивезення за кордон деревини та пиломатеріалів у необробленому вигляді (а саме ліс круглий у вигляді колод, стовпів, з транспортною вологістю більш як 22 %; пиломатеріали товщиною понад 70 міліметрів з транспортною вологістю більш як 22 %) строком на 10 років. Також у проекті міститься уточнення переліку цінних та рідкісних порід дерев (до їх складу пропонується віднести дуб).

Автори законопроекту вважають, що ухвалення законопроекту сприятиме переорієнтації експорту з кругляку та іншої деревної сировини на продукцію більш широкого ступеня переробки, створенню більшої доданої вартості на лісопродукцію, яка є національним багатством, стимулюванню розвитку деревообробної та деревопереробної промисловості.

“Зроблено перший крок, щоб ліквідувати нинішню корупційну лісову мафію, – зазначив один із авторів законопроекту Микола Томенко. – Майже місячна дискусія у Верховній Раді показала, що абсолютна більшість розуміє необхідність відходу від середньовічного ставлення до такого багатства як ліс до цивілізованої моделі. Це означає, що ми можемо використати лісові запаси, щоб зберегти довкілля, створити нові робочі місця і торгувати зі світом не щойно зрубаним лісом, а готовою продукцією”.

Як голосували депутати, пов’язані з Черкащиною

Ірина Геращенко (БПП) за
Юлій Мамчур (БПП) за
Максим Поляков (Народний фронт) за
Микола Томенко (БПП) за
Сергій Рудик (позафракційний) відсутній
Олександр Долженков (Опозиційний блок) за
Геннадій Бобов («Економічний розвиток») відсутній
Владислав Голуб (БПП) за
Володимир Зубик («Економічний розвиток») не голосував
Валентин Ничипоренко («Економічний розвиток») за
Олег Петренко (БПП) за
Віталій Чепинога (БПП) відсутній
Антон Яценко («Економічний розвиток») відсутній
Василь Німченко (Опозиційний блок) за