Сьогодні 9 лютого: цікаво знати

9 Лютого 2015 08:15
фото Олександра Костирка

фото Олександра Костирка

За церковним календарем 9 лютого вшановують преподобних Ксенофонта, дружину його Марію та синів їхніх Аркадія та Іоанна, преподобного Ксенофонта Робейського, мучеників Ананія пресвітера, преподобного Симона Ветхого, преподобного Феодора, ігумена Студійського, святителя Йосифа – архієпископа Солунського.

У народі 9 лютого відзначається перенесення мощів святителя Івана Златоуста із м. Коман в м. Константинополь. Незважаючи на те, що цей місяць вважається найхолоднішим, у цей день траплялась відлига. Але була вона недовгою. Тому в народі говорили: «Лютнева відлига нічого не варта».

У цей день наші пращури спостерігали за хмарами: якщо вони йдуть проти вітру — на сніг. На снігопад також вказував дим з труби: якщо він стелився по землі без вітру, слід було чекати снігу.

Іменинниками 9 лютого є:
Іван, Йосип, Дмитро, Петро

9 лютого народились:

1596 — Богдан Хмельницький, славетний гетьман Війська Запорізького. Організатор повстання проти шляхти в Україні, яке переросло в Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої. Засновник козацької держави на теренах Центральної України, більш відомої як Гетьманщина.
«Всі народи, що живуть на світі, завжди боронили і боронитимуть вічно життя своє, свободу і власність; і навіть найнижчі на землі тварини, які суть звірина, худоба і птаство, боронять становище своє, гнізда свої і немовлят своїх до знемоги; і природа з волі Творця всіх і Господа дала їм різне для того знаряддя в самих членах їх» (Богдан Хмельницький)

1883 — Никифір Григоріїв (Григор’єв-Наш), педагог-просвітянин, громадський і політичний діяч, Міністр освіти уряду УНР, директор Соціологічного інституту у Празі, керівник українського відділення радіостанції «Голос Америки». Автор праць «Історія України в народних думах та піснях», «Основи націознання», «Українська національна вдача».

Події 9 лютого в Україні:

1648 — Богдана Хмельницького обрано гетьманом України;
1667 — у селі Андрусові поблизу Смоленська укладене перемир’я між Річчю Посполитою і Московською державою, за яким Україна була поділена навпіл (кордон пройшов по Дніпру);
1722 — у м. Петербурзі видано царський указ про висилку 10 тис. козаків на будівництво Ладозького каналу і 10 тис. козаків на будівництво Донського каналу;
1918 — війська Червоної армії під командуванням М.Муравйова після п’ятиденного артилерійського бомбардування зайняли столицю Української Народної республіки Київ. Жертвами червоного терору в Києві стали кілька тисяч осіб;
1918 — підписано Брестський мирний договір, згідно з яким Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія визнали Україну самостійною державою;
1929 — у Москві розпочався перший тиждень української літератури;
1942 — у Києві гітлерівці заарештували Олену Телігу та інших представників української інтелігенції, в основному членів ОУН.

9 лютого святкують:
Всесвітній день стоматолога