Сьогодні 11 лютого: цікаво знати

11 Лютого 2015 11:43
фото Максима Хомченкова

фото Максима Хомченкова

За церковним календарем 11 лютого вшановують Собор новомучеників і сповідників Руських, священномученика Ігнатія Богоносця, святителя Лаврентія – затворника Печерського, мучеників Романа, Іакова, Філофея та інших. Також поминають усіх померлих, що постраждали від гонінь за віру Христову.

Колись у цей день наші пращури слухали ліс: якщо він шумів, вони чекали відлиги. Вважається, що з 3 по 11 лютого проходять сім морозних ранків, коли мороз особливо лютує. Погода у цей день часто бувала мінливою, тому про неї говорили: «і теплом приголубить, і морозом віддубасить».

Іменинниками 11 лютого є:
Лаврентій, Гнат, Роман, Яків, Лука, Мокій, Юліан.

11 лютого святкують:

Всесвітній день хворого

Цей день був встановлений 13 травня 1992 року папою Іоанном Павлом ІІ. У спеціальному посланні папи йшла мова про те, що щорічне святкування Всесвітнього дня хворого має свою мету: дати відчути працівникам численних медичних католицьких організацій, віруючим, усьому громадянському суспільству необхідність забезпечення кращого догляду за хворими і немічними, полегшення їх страждань.

День заснування Японії

Згідно з легендою, у 660 р. до н. е., вождь японських племен Дзімму заснував державу Японія і поклав початок імператорському роду країни. Дзімму, уродженець острова Кюсю, який вважав своєю праматір’ю богиню сонця Аматерасу, завоював країну Ямато і зайняв її престол. Цей день — 11 лютого 660 року до н.е. — вважається датою заснування японської держави. Дзімму, котрий прийняв титул Син Неба, започаткував династію, яка править Японією до сьогодні.