10 доведених наукою способів зробити своє життя радіснішим

13 Лютого 2015 11:00

Щастя багатьом із нас здається недосяжною метою. Всі хочуть його дістати, та якби це було так просто, то всі люди в світі були б щасливі. Однак існують поради, слідуючи яким ми можемо стати хоч трішки щасливішими. Сьогодні ми розповімо вам про 10 способів, доведених наукою, які допоможуть зробити ваше життя більш радісним.

Shutterstock.com

Shutterstock.com

1. Боріться з депресією фізичними вправами

Наука давно довела, чому фізичні вправи необхідні в нашому повсякденному житті. Дослідження, про яке пишуть у книзі “Перевага щастя”, також підтвердило важливість фізичних вправ для здобуття щастя. В ході цього дослідження пацієнтів із депресією розділили на три групи. Людей з першої групи лікували за допомогою медикаментів, з другої – за допомогою вправ, а третю групу повертали до нормального життя, комбінуючи медикаменти з фізичними вправами. Через шість місяців пацієнти всіх трьох груп були досліджені на предмет рецидивів. І ось які були результати. З тих, кому призначили одні лише ліки, 38% знову впали в депресію. У групі, яка була піддана комбінованій терапії, відсоток рецидивів був трохи менше – 31%. Найкращий результат показала група, яку лікували за допомогою одних лише вправ: рецидиви траплялися лише у 9% людей.

Це дослідження наочно показує, що фізичні вправи – це найкращий спосіб боротьби з депресією. Тож почніть тренуватися відсьогодні! Починайте з невеликих тренувань і заведіть собі звичку тренуватися щодня.

2. Нерозумно недооцінювати важливість повноцінного сну

Ми проводимо уві сні майже третину життя, так що нерозумно недооцінювати вплив сну на все наше життя. У 2011 році було проведено цікаве дослідження, яке показало, як сон впливає на відчуття щастя. Висновок звучить так: “Люди, які сплять після обіду, менш сприйнятливі до негативних емоцій і більш чутливі до позитивних”. Всі ми знаємо – якщо ми недосипаємо або взагалі погано спимо, то маємо емоційні проблеми. А хороший повноцінний сон налаштовує нас на позитивний лад, ми бадьорі і відчуваємо себе відмінно.

3. Досить надто часто дивитися в телефон і користуватися іншими гаджетами

У Кентьскому державному університеті проводили дослідження, під час якого було опитано 500 студентів. Результати виявилися такі: студенти, які часто використовують мобільний телефон, гірше вчаться, у них підвищений рівень тривожності, і вони відчувають себе менш щасливими. Рамані Дурвасула, доктор філософії, ліцензований клінічний психолог і професор психології Каліфорнійського державного університету, вважає, що люди витрачають забагато часу на гаджети, не залишаючи його для простого живого спілкування.

Люди йдуть у світ соціальних мереж і відчувають одну лише порожнечу. Цим же можна пояснити і підвищений рівень тривожності. Молоді люди бояться пропустити новини від своїх віртуальних друзів, тому знову і знову беруть в руки гаджет. Таким чином, їм складно жити нормальним власним життям. Ще Аристотель вважав, що головне – це помірність у всьому. Мобільні телефони та інші гаджети не є винятком, якими б інноваційними вони не були.

4. Проводьте більше часу з близькими

Напевно, ви чули про це раніше. “Не проводив досисть часу з сім’єю і друзями”, – саме про це найчастіше жалкують люди на смертному одрі. Якщо ми проводимо час з близькими нам людьми, якщо дбаємо про них, то і самі стаємо щасливішими.

5. Витягайте себе на прогулянку якомога частіше

Шон Ачор, лектор Гарвардського університету і автор книги “Перевага щастя”, вважає, що якщо ви в гарну погоду будете проводити хоча б 20 хвилин на вулиці, то не тільки піднімете собі настрій, але й поліпшите свою оперативну пам’ять, а також будете з більшою продуктивністю генерувати нові ідеї.

Ще одне дослідження, проведене в Лондонській школі економіки і політичних наук, також це підтверджує. Так, було виявлено, що свіже повітря і теплий сонячний день на березі моря – це ідеальне місце для більшості людей. Учасники дослідження відзначають, що так почуваються набагато щасливішими, ніж в міському середовищі. Якщо вам цікаво, за якої температури на вулиці люди відчувають себе більш щасливими, то ви будете здивовані, коли дізнаєтеся, що це температура 13,9 ° C (за даними дослідження Американського метеорологічного товариства).

6. Присвячуйте іншим принаймні дві години на тиждень

Можливо, ви здивуєтеся, дізнавшись, що можете відчувати себе щасливішими, витрачаючи гроші на інших, ніж купляти щось для себе. У 2012 році провели дослідження, учасників якого розділили на дві групи. Кожній групі учасників видали гроші. Першій групі запропонували витратити їх на себе, а другий – на купівлю речей для інших людей. За результатами дослідження люди, які робили покупки для інших, відчували себе набагато щасливішими, ніж ті, хто витрачав гроші тільки на себе.

Не дивно, що серед мільйонерів і мільярдерів так багато тих, хто займається благодійністю. Це допомагає людям відчути себе більш щасливими. Допомагати іншим не обов’язково означає витрачати на інших гроші. Ви можете стати, наприклад, волонтером.

Отож, скільки часу необхідно присвячувати іншим людям? Блог Buffer прийшов до висновку, що на це необхідно 100 годин на рік (або дві години на тиждень). Це найоптимальніший час, яке необхідно присвятити допомоги іншим, аби вам самим стати щасливішими.

7. Не нехтуйте медитацією

Ви чули, що медитація дуже корисна. Вона допомагає вам бути уважними, зосередженими, спокійними і, як ви вже здогадалися, щасливими.

Група вчених з штату Массачусетс вивчила вплив медитації на людину. Учасники експерименту медитували протягом восьми тижнів, після чого стали спокійнішими і схильними до самопізнання і співчуття.

8. Будьте вдячні за кожну дрібницю

Будьте вдячні за все хороше, що інші люди роблять для вас, за все, що є у вашому житті. Багато досліджень доводять, що вдячність найбільш позитивно позначається на житті людини. Так що дякуйте за кожну дрібницю у вашому житті і пам’ятайте, що на світі є багато людей, яким не пощастило так, як вам.

9. Життєвий досвід. Не речі!

Усі знають, що за гроші щастя не купиш. Проте багато продовжують купляти безглузді дорогі дрібнички замість того, щоб купляти незабутні враження та безцінний життєвий досвід. Нещодавно проведене дослідження довело, що люди, які звикли вкладати гроші в подорожі та іншу діяльність, котра допомагає набути безцінного досвіду, а не в непотрібні речі, відчувають себе набагато щасливішими.

10. Любіть себе

На основі одного дослідження, яке було присвячене такому феномену, як щастя, було виявлено, що любов – це все, що потрібно людині для щастя. Любов до інших, любов до себе, любов до Бога – словом, любов у всіх її проявах.

Любов до себе – це те, про що практично забуло сучасне суспільство. Багато їдять всяку гидоту і абсолютно не займаються фізичними вправами, щоб підтримувати своє тіло в хорошій формі. Що ж, настав час це виправити.

 

 

Джерело: Лайфхакер