На Черкащині священики Київського патріархату звинувачують Московський патріархат у брудних іграх

20 Лютого 2015 11:49
credo-ua.org

credo-ua.org

Київський патріархат Української православної цервки звинувачує Московський патріархат у дезінформації населення щодо переходів церковних громад із МП під юрисдикцію КП. Нагадаємо, за останні кілька місяців на Черкащині сталося два таких випадки. У листопаді минулоріч громада села Княжа Криниця на Монастирищині разом із священиком перейшли до КП, а тиждень тому селяни з Великої Севастянівки Христинівського району на зборах висловили недовіру місцевому священику і проголосували за перехід церкви”під крило” Київського патріархату.

Натомість офіційна позиція МП із цього приводу – говорити про силове захоплення церков за участі бійців “Правого сектору”. Приміром, таке прес-служба МП писала щодо випадку на Христинівщині.

На думку митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана (УПЦ КП), у такий спосіб МП підіграє Кремлю.

“Церква МП відіграє у гібридній війні на Сході України певну роль. Метою такого викривлення інформації є представлення переходів як захоплень храмів “бандерівцями” і “хунтою”, щоб на Москву йшло відповідне зведення. І тоді Росія у міжнародних переговорах матиме аргумент, що вона захищає права і релігійні свободи своїх вірян на туриторії України, – каже Іоан. – Ці переходи є, як правило, добровільними: сама громада вирішує, бачучи антиукраїнську, непатріотичну, недуховну позицію МП. Куди переходити, люди обирають самі – або КП, або автокефальну церкву”.

Натомість МП, як зазначив митрополит Іоан, не гребує брудними способами, щоб завадити громаді довести своє право на вибір конфесії.

“У Білозір’ї громада намагалася провести голосування – з Черкас приїхала група священиків, інших і фактично зірвали це голосування, дали неправдиву інформацію по інциденту. У Хуторах з Черкас приїхали тітушки, які завадили провести голосування”, – сказав Іоан.

ЗМІ вже писали, що від отця Олега (Капітонова), який служить у церкві в Хуторах, “попахує” сепаратизмом. Він зневажливо відгукується про українських воїнів, відмовляється благословляти призваних на схід черкащан, які звертаються до нього і радить пересидіти в тюрмі, та не йти на фронт. При цьому священик тлумачить Священне Писання як йому хочеться.

Владика Іоан заявив, що такі переходи вірян під юрисдикцію КП сприяють утворенню в Україні єдиної помісної церкви, незалежної від іноземних політичних та духовних центрів. Адже тоді зникає можливість іншим державам  використовувати церкву в своїх цілях проти України.