Сльози, пісні, вірші та квіти: у Черкасах вшанували Небесну сотню (відео)

21 Лютого 2015 21:14
dzvin.org

dzvin.org

21 лютого Черкаси вшанували героїв Небесної сотні. Опівдні люди двома колонами рушили від пам’ятника Богдану Хмельницькому та Черкаського національного університету до Соборної площі міста. Разом з самооборонівцями і атовцями йшли студенти, школярі, молоді батьки з дітьми та літні люди.

Вшанувати героїв на площу вийшло кілька сотень містян. Люди клали квіти до стели з фотографіями полеглих та меморіалу. Дітям роздали жовто-блакитні кульки з іменами героїв. Люди разом заспівали “Молитву за Україну” та гімн.

Біля 13.00 зі сцени озвучують хронологію подій Майдану. Перші лави тримають плакати “Герої не вмирають. Революція триває”. Майорить кілька десятків прапорів міста Черкаси, Самооборони Майдану, “Батьківщини”, “УДАРу”, “Свободи”, “Соколу” та державні прапори із підписами майданівців та бійців АТО.

“Ми вирішили підтримати студентів, коли тільки починався Майдан. Дали оголошення у соцмережі, щоб їхати разом. Почали шукати перевізників. У той час вже заворуха почалася. Перевізники відмовилися. Лише одна людина погодилася возити наших людей з Черкас на Майдан. Ми йому вдячні. А зараз перевізники хочуть підняти ціну за перевезення. Хай до Тулуба (екс-голова Черкаської ОДА, – ред.) звертаються. Він їм платив тоді гроші. Хай він і тепер їм платить. Не дамо підняти ціну на проїзд у Черкас. Хай всі міста нас підтримають”, – каже у виступі майданівка Тетяна Бомогол.

У натовпі люди обурюються, що досі ніхто не покараний за смерті Небесної сотні. Багато хто нарікає, що треба зупинити війну на Сході, щоб не гинули хлопці.

“Черкащани на передовій першими зустрічають ворога. Хочу низько вклонитися, героям, які положили життя своє за нашу державу. Прошу всіх вшанувати їх хвилиною мовчання. Герої не вмирають!” – говорить сотник Самооборони Майдану Андрій Габров.

У скриньку волонтери збирають гроші на підтримку армії. До мікрофона виходять матір героя Юрія Пасхаліна Тетяну Григорівну та сестру Юрія Паращука Інну Григорівну.

“Довго думала, що тут сказати. Я не можу все в одне ціле звести на кілька хвилин, щоб ви зрозуміли, хто такі герої і що пережили ми, їхні рідні. Коли людина поруч з тобою, ти не розумієш цінність її. Коли йде, тоді думаєш чому ми раніше не цінували. Чому раніше не любили, не сказали добре слово, не чули, а інколи і не бачили. Зверніть увагу на своїх рідних і близьких. Дайте їм більше любові”, – говорить Інна Григорівна.

На сцену запрошують голову Черкаської ОДА Юрія Ткаченка, керівника обласної міліції Владислава Пустовара та обласного прокурора Юрія Шеремета. Їх просять назвати винних у розгоні мітингувальників, які пікетували будівлю Черкаської обласної ради торік у січні.

“Я преклоняю голову перед батьками загиблої Небесної сотні. Учора рідні наших шести черкаських героїв отримали зірки героїв. Об’єднує нас Україна, боротьба за нашу незалежність. Той, хто не може взяти зброю до рук, має допомагати армії тут. Черкащина передала 238 автомобілів на фронт, виділила більше 30 мільйонів гривень для допомоги армії”, – каже Юрій Ткаченко.

Під пісню “Пливе кача” люди випускають кульки з іменами героїв у небо. За 5 хвилин до третьої дня розходяться. Більше двох десятків залишаються на площі біля стели з фото героїв.

Джерело: gazeta.ua