Браконьєрська мафія гальмує створення заповідника “Холодний Яр”, – народний депутат

24 Лютого 2015 13:43
primetour.ua

primetour.ua

Народний депутат, голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко звернувся до голови Черкаської ОДА з проханням прискорити погодження створення Національного природного парку “Холодний Яр”.

У своєму листі Томенко пише, що до нього, як до голови Комітету звертаються громадяни і громадські організації, які наполягають на необхідності посилення охорони та збереження історико-культурної спадщини, типових та унікальних природних комплексів, окремих рідкісних і зникаючих видів, активізації “зеленого туризму”. Зокрема, низкою звернень порушується питання щодо створення на теренах Черкащини Національного природного парку “Холодний Яр”.

“Природно-заповідний фонд Черкаської області нараховує 527 територій та об’єктів загальною площею 63,1 тис. га, що становить лише 3% від площі області. При цьому за останні чотири роки в області практично зупинився процес створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – йдеться у зверненні. – Законодавством України передбачено створення об’єктів, здатних реалізовувати завдання збереження природних комплексів з одночасним розширенням можливостей організованого доступу населення до унікальних історико-культурних пам’яток і елементів природи. Державною стратегією регіонального розвитку на період до 2020 року, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. № 385, передбачено збільшити площу природно-заповідного фонду Черкаської області до 138,1 тис. га або 6,6 відсотка від площі області у 2017 році та до 188,2 тис. га, або 9 відсотків від площі області у 2021 році”.

Відповідні звернення з проханням пришвидшити погодження для створення заповідника “Холодний Яр”  М.Томенко надіслав і в профільні міністерства. Зокрема, в Міністерство екології і природних ресурсів України та в Міністерство аграрної політики.