Голова ОДА взяв собі донецього радника з великою місією?

8 Квітня 2015 15:11
фото Сергія Черкасова

фото Сергія Черкасова

У лавах радників голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка поповнення. Нещодавно в керівника області з’явився штатний радник з медичних питань Михайло Лобас.

Як з’ясувало видання “Провінція”,  Михайло Віталійович – знана людина в крупному фармакологічному бізнесі. Він вважається членом команди Тетяни Бахтєєвої. Нині ця колишня регіоналка, яку вважають наближеною до Ріната Ахметова, є нардепом від Опозиційного блоку. Протягом двох скликань вона очолювала парламентський комітет з питань охорони здоров’я, а в цьому скликанні – член цього ж комітету. “Бахтеєва є одним з найбільш конструктивних опозиційних нардепів у питаннях співпраці з владою. Пояснення просте – щороку Україна все міцніше сідає на фармацевтичну голку. Левову частину медикаментів держава закуповує за кордоном. 2014 року Україна закупила за кордоном ліків на 2,5 млрд. доларів. А Бахтеєва може не лише слушні поради надати. Вона здатна запропонувати людей, які, роз’їхавшись по регіонах в ролі “смотрящіх” від нової влади, зможуть спрямувати процесс закупівлі ліків, витратних матеріалів у правильному напрямку”, – пише “Провінція”.

Швидше за все, ці процеси й куруватиме новий радник голови ОДА. Принаймні, вже чимало головних лікарів отримали від нього побажання поки що пригальмувати проведення річних торгів на закупівлю медпрепаратів.

За іншою інформацією, Михайло Лобас є також представником команди нового міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі та має “довести до ума” медичну реформу та все, що з нею пов’язано, в регіонах.

Плюс до того, Лобас – уродженець Донбасу. За непідтвердженою інформацією, його батько очолював одне з управлінь Донецької ОДА за часів губернаторства Віктора Януковича.

Поки що неясно – чи виконуватиме Михайло Віталійович свої обов’язки з кабінету радника голови ОДА, а чи й займе крісло директора обласного Департаменту охорони здоров’я. Нинішній керівник цього Департаменту Анатолій Ситник перебуває на лікарняному…

“Голова ОДА не отримує від Ситника ініціатив з медичної реформи”

slovoidilo.ua

slovoidilo.ua

Віталій Коваль, заступник голови Черкаської ОДА, керівник апарату:

– Михайло Лобас – людина, яка приїхала в Черкаси зі своєю точкою зору на функціонування системи охорони здоров’я. Він представив свою концепцію розвитку медичної галузі Черкаської області. Очевидно, що не сам її робив. Є коло осіб у Києві, які зацікавлені у завершенні медичної реформи в регіонах. Це бачення сподобалося голові ОДА . Є певні проблеми по комунікації з Анатолієм Ситником. Оскільки голова ОДА не отримує від Анатолія Павловича ініціатив по медичній реформі, то вирішив узяти радника з питань охорони здоров’я та реорганізації медичних послуг. Я спілкувався з новим радником кілька разів. Він є фахівцем не тільки в суто лікувальних моментах, а і в питання менеджменту медичної галузі. Анатолій Ситник ще працює, він на лікарняному і говорити про кадрові зміни тут некоректно. У голови ОДА багато радників і це не значить, що всі вони – майбутні директори департаментів.

“Закрити лікарню – хіба це реформа?”

zdrav.ck.ua

zdrav.ck.ua

Анатолій Ситник, директор Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА

– Із новим радником з медичних питань не знайомий. Завтра повертуюся з лікарняного на роботу, тож, думаю, матиму нагоду познайомитися. До того, що він з Донеччини, ставлюся філософськи: люди мають бути кваліфікованими працівниками в тій галузі, в якій працюють. А звідки ти – немає значення. Аби мав уміння виконувати доручену справу.

На жаль, медичної реформи як такої в нас немає. Які головні критерії послуг охорони здоров’я? Доступність і якість. Доступність – це створення таких умов, за яких людина неплатеспроможна зможе отримувати якісні медичні послуги. На мою думку, треба дати можливість упровадження обов’язкового медичного страхування, як це є в розвинутих країнах світу. А не розділювати лікувальні заклади, от як у Смілі зробили “реформу”: дві лікарні – три головних лікаря. Така “реформа” збільшує видатки на утримання апарату і веде до зниження рівня знань медичних працівників. Закрити лікарню в Мошнах – хіба це реформа?Також треба переглянути заробітну плату лікарів. Щоб вони мали можливість підвищувати свій професійний рівень, а не думати весь час за копійку.

Бачення реформування медицини можна представляти на основі діючого законодавства. А все решта – це особиста думка й пусті балачки.

“Київські чиновники шукають собі “теплі місця” в регіонах”

vechirka.net

vechirka.net

Володимир Гресь, депутат Черкаської облради:

– І прем’єр-міністр, і голова Верховної Ради зараз дуже багато говорять про надання регіонам ширших повноважень. Це означає, що регіони матимуть більше грошей. Київським чиновникам мало буде перепадати в столиці, тому вони шукають собі “теплі місця” в регіонах. Як це робить, вони добре навчилися за старої влади.

“Потрібні люди, які здатні ризикувати”

Любов Майборода, депутат Черкаської облради:

– Підхід голови ОДА щодо Департаменту охорони здоров’я та його заступника голови ОДА Віталія Коваля, який курує охорону здоров’я, не відповідає вимогам сьогоднішнього дня. Людина має бути енергійною, ініціативною, мати програму і звітувати про її виконання. Ніяких цих рис у Ситника і в Коваля я не бачу.

a2fb8d4e4120bcb12d9c26e25eac6030_LЗлободенні питання (лікування хворих у гемодіалізному центрі “Фрезеніус”, забезпечення медпрепаратами інвалідів, поточний ремонт лікувальних закладів) не вирішуються. Все продовжується так, як було 20-30 років тому.

Керівника Департаменту охорони здоров’я ОДА однозначно треба звільняти. На цю посаду давно пропонувала таких керівників як Олега Раскопіна (директор поліклініки №2) чи Микола Тарасова (поліклініка №5). Треба ставити людей, які здатні ризикувати і мають свою програму. Бо бюрократична “ракова пухлина” все роз’їдає.