В області очікується прохолодна й нестійка погода

14 Квітня 2015 19:53
torange.biz1920

torange.biz1920

Погода на святкові вихідні порадувала черкащан аномальним теплом. Температурний фон у 12-14º тепла майже на місяць випередив календар і відповідав початку травня. Стовпчики термометрів у денні години сягали позначки +21-24º, проте ночі були досить холодні, що характерно для другої половини квітня.

За прогнозом Черкаського обласного гідрометцентру, до кінця тижня погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти північного циклону. Очікується прохолодна і нестійка погода: на більшій території області спостерігатимуться короткочасні дощі в супроводі поривчастого вітру 15-20 м/с, що сприятиме очищенню від забруднюючих речовин повітряного басейну Черкащини.

Температурний фон коливатиметься. 15 квітня вночі – 1-6° тепла, вдень – 9-14°, у Черкасах та області на поверхні ґрунту заморозки 0-3º. 16 квітня відчутно потеплішає: температура вночі – +4-9º, вдень – +16-21º, але короткочасні дощі та поривчастий вітер збережуться. Місцями можливі грози.

Температура ґрунту на глибині 10 см становить 12-14º тепла, що характерно для кінця квітня і дозволяє сіяти теплолюбні культури, однак при сівбі необхідно враховувати ще й імовірність заморозків, яка в цьому році може бути і на початку травня. Тому звертаємо увагу, що до 20 квітня сіяти теплолюбні – великий ризик.

Як повідомляють агрометеорологи області, з 12 квітня на Черкащині місцями розпочали цвісти абрикоси. Цвітіння решти дерев очікуються у третій декаді квітня. Варто відмітити, що температура повітря 2º морозу є небезпечною у фазі цвітіння.

Станом на 10 квітня вологозапаси метрового шару грунту на більшості площ є одними з найбільших за останні 20 років.

Сонячна, вітряна, із низькою відносною вологістю повітря погода зумовила швидке підсихання 2-сантиметрового (насінньовмістного) шару ґрунту та створила ризик для сходів сільгоспкультур, засіяних в аномально ранні строки.

Коливання атмосферного тиску та чергування тепла та холоду збережуться до кінця ІІ декади.