Черевко пояснив, чому студенти ЧНУ отримали меншу стипендію

22 Квітня 2015 10:06
varianty.net

varianty.net

За березень студенти Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького отримали меншу стипендію, ніж за лютий: 723 гривні проти 908 гривень.

Як пояснив в.о. ректора ЧНУ Олександр Черевко, насправді розмір стипендії не змінився. Винувата індексація.

“Є проблеми з індексацією, яка нараховується на суму стипендії відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, що діє з 2003 року. Індексація здійснюється кожному студенту індивідуально в залежності від багатьох чинників: рік вступу, базовий місяць тощо, – написав Черевко у своєму фейсбуку. – На 2015 рік Міністерством освіти і науки на виплату індексації стипендій студентам вищих навчальних закладів України передбачено 4% від загального стипендіального фонду. Однак зростання рівня інфляції лише за І квартал склало 20,6 відсотка. При обрахунку індексації виявилося, що станом на січень розмір індексації для першокурсників складав 1,6 відсотка, а в травні досягне 33%. Для студентів 2, 3, 4 курсів він зріс з 22 до 51 відсотка.
Як результат, передбачених державним бюджетом коштів вистачило, щоб за січень — лютий виплатити студентам індексацію у повному обсязі, а не лише 4 відсотки. Власне, як регламентовано в бюджеті”.

Черевко додав, що в разі збільшення фінансування, університет індексуватиме стипендії відповідно до реального розміру індексації.