Напередодні 29-річниці аварії на ЧАЕС черкащан поінформували про рівень радіації в області

22 Квітня 2015 09:00
slovoidilo.ua

slovoidilo.ua

26 квітня 2015 року виповнюється 29 років із дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Цю дату оголошено Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф в Україні, Росії та Білорусі. Серед усіх трагедій, які пережило людство, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров’я людей.

Аварія призвела до поширення радіації більше як на 145 тисяч кв. км території України, Республіки Білорусь та Російської Федерації. В Україні радіоактивними нуклідами забруднено близько 5 тисяч населених пунктів, зокрема, близько 2 тис. – через аварію на ЧАЕС.

Радіоактивне забруднення території Черкаської області складає 6 180 км2. Постановою Кабінету Міністрів України № 106 від 22 липня 1991 року 103 населені пункти Черкащини віднесено до небезпечної зони

Починаючи з осені 1986 року, формування радіоактивного забруднення води річок і водойм відбувалось за рахунок процесів змиву радіоактивних речовин із поверхні ґрунтів. З 1993 року рівень вмісту цезія-137 у поверхневих водах системи Дніпровських водосховищ стабілізувався і з 1995 року практично наблизився до передаварійних показників.

Однак важко точно визначити розміри непрямих збитків унаслідок невикористання забруднених сільгоспугідь, водних і лісових ресурсів, а також скорочення виробництва електроенергії, і як наслідок – зменшення виробництва товарів, надання послуг.

У зв’язку з цим санепідслужба області постійно здійснює радіоекологічний моніторинг води, продуктів харчування, повітря, ґрунтів, сільськогосподарської та лісової продукції. Зокрема, в 2014 році Держсанепідслужбою області виконано більше 3 тис. радіологічних досліджень різних об’єктів, а саме: майже 500 досліджень харчових продуктів і продовольчої сировини, з них близько 100 – питної води, об’єктів навколишнього середовища, 500 – деревини та виробів з неї, будівельної сировини, будматеріалів. Крім цього проведено більше 2 тис. вимірів рівнів радіаційного фону.

За результатами радіологічних досліджень можна зробити висновок, що впродовж останнього десятиріччя рівні 137Cs і 90Sr у продовольчій сировині та харчових продуктах, які виробляються в області, в питній воді, не перевищує допустимих нормативів. Радіаційний фон на території нашої області становить 7-17 мкр/годину, що притаманно для природного фону.

За інформацією Головного управління Держсанепідслужби у Черкаській області