Тальнівський район: у фермерів законно “віджимають” землю

25 Квітня 2015 13:15

65555+На сесії Черкаської обласної ради 24 квітня знайшов продовження скандал навколо фактичної земельної війни на Тальнівщині. Представники фермерів району прибули, щоб повідомити депутатів про процес “віджиму” земель які вони тривалий час обробляли.

Фактично у законний спосіб землі місцевих фермерів “віджимають” структури депутата Черкаської обласної ради Олександра Короткова. Спосіб віджиму землі є характерним для всієї країни – коли Держкомзем віддає землю одним користувачам та відмовляє іншим в оформленні документів на оренду, які її фактично орендували тривалий час.

Особливою ситуація на Тальнівщині стала тому, що тут фермери фактично “з вилами” стали на захист землі, яку обробляють і стверджують, що не поступляться землею, яку обробляли їх діди-прадіди.

Як пояснив представник фермерів, депутат Тальнівської районної ради Іван Терещук, виступаючи на сесії за фактичним “віджимом” землі стоїть депутат обласної ради Олександр Коротков.

“У нас немає жодної заборгованості по сплаті орендної плати за землю. Ми як платили так і платимо по тимчасовим угодам. У Держземагенстві нам відмовили в оформлені договорів, а їм надали. Нові так звані орендарі почали нищити посіви озимини, сьогодні фермеру із с. Глибочки спалили склад із зерном, – це повертаються 90-ті роки. Ми були в губернатора, писали в генеральну прокуратуру, їздили в Держземагенство, на зустріч з депутатами Верховної Ради. Ми, обєднання фермерів району не віддамо землю на якій працювали наші діди, прадіди. Ми не просимо у влади допомоги, ми просимо дати нам спокійно працювати”, – сказав Терещук.

За його словами така ситуація характерна для всього району.

Депутат обласної ради Олексій Озірний та голова облради Валентина Коваленко публічно звернулися до обласного прокурора дати правову оцінку ситуації на Тальнівщині. Оскільки там суспільна напруга лише зростає.

Нагадаємо, на Тальнівщині це один з небагатьох прикладів, де фермери фактично дають спільно з місцевими жителями силову відсіч новим орендарям. Там люди вже провели велелюдний мітинг протесту під стінами районної адміністрації.

Насправді ж ситуація виглядає патовою, оскільки з точки зору закону, нові орендарі набули права оренди законно. З іншого боку місцеві фермери не збираються віддавати землі які Держземагенство фактично передало новим орендарям.

Особливо кричущим, який і призвів до соціального вибуху стало те, що нові законні орендарі самовільно почали знищувати посіви озимини, залучивши до цього “тітушок” які побили одного з фермерів.

Джерело: Кропива