АТО станом на 3 травня: один український військовослужбовець загинув, ще шестеро – поранені (карта)

3 Травня 2015 15:31

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції станом на 3 травня залишається напруженою, повідомляють у РНБО України. Противник здійснює збройні провокації та використовує важку зброю незважаючи на умови режиму припинення вогню. За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник  Адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, вчора незаконні збройні формування 16 разів застосували 120-мм міномети, 8 разів 122-мм артилерію, двічі – ще потужнішу артилерію калібром 152-мм, та один раз систему залпового вогню «Град», з якої бойовики обстріляли позиції українських військових в районі Авдіївки.

На Донецькому напрямку тривають протистояння в районі Донецького аеропорту, зокрема Мар’їнки, Авдіївки, Опитного, Пісок, і шахти Путилівської, а також Майорську, що знаходиться неподалік Горлівки. Бойовики двічі обстріляли позиції сил АТО з важкої артилерії біля Карлівки. Крім того, українські військові відбили спробу штурму поблизу Мар’їнки. Завдяки злагодженним діям сил АТО, жоден з українських військовослужбовців не постраждав.

Під час мінометного обстрілу Пісок, чотири міни приземлилися поблизу спостерігачів ОБСЄ, коли вони наближалась до свого спостережного пункту. Той же патруль невдовзі потрапив під перехресний вогонь в Авдіївці – бойовики стріляли з 152-мм артилерії, яка категорично заборонена мирними угодами. Такі напади є кричущим порушенням міжнародного права та Мінських домовленостей, адже бойовики наражають членів міжнародної спостережної місії на все більшу небезпеку.

На Маріупольскому напрямку найгарячішою точкою залишається Широкине, де бойовики дошкуляли нашим військовим вогнем з мінометів малого калібру та стрілецької зброї. Також в районі селища Мирне проросійські угрупування застосували 120-мм міномети.

На Луганському напрямку місцями бойових дій стали населені пункти Щастя і Кримське, а в районі міста Золоте Попаснянського району працював ворожий снайпер. Також внаслідок зухвалого обстрілу бойовиків шахти Пролетарської Новотошківського району, загинула місцева мешканка. Таким чином обстріли з боку  російських найманців призводить до нових смертей серед мирного населення.

Українські військовослужбовці зафіксували 4 ворожих безпілотники уздовж усієї лінії зіткнення.

За минулу добу внаслідок бойових дій ближче до опівночі один український військовослужбовець загинув, ще 6 були поранені.

03-05