5 травня наші пращури відзначали свято Красної гірки

5 Травня 2015 08:11
7-themes.com

7-themes.com

У дохристиянські часи наші предки 5 травня відзначали свято Красної гірки, що символізувало зустріч весни. Цього дня влаштовували обряд зустрічі красного, тобто гарного весняного сонечка на високих місцинах, горах чи скелях. Адже існувало повір’я, що саме такі місцини люблять боги. Красною гіркою у деяких регіонах ще називали період від Хоминого тижня до Юрія, що вважався найзручнішим для весіль, бо у цей час через повені ще не приступали до хліборобських робіт.

5 травня за церковним календарем вшановують ікону “Животворне джерело”. Саме так у Києві 9 століть тому називали торговий шлях на північній околиці міста. Хоча, можливо, більш відомою назвою цих Північних воріт столиці була назва Дорожище (Дорогожичі), бо тут проходили торгові шляхи з Чернігова, Новгорода, Смоленська та інших давньоруських міст.

У минулі часи помітили, що якщо 5 травня вночі станеться заморозок, то ще 40 днів вранці буде достатньо холодно. Напередодні дня Юрія (6 травня) святкували свято «Ляля». Найкрасивіша дівчина (Ляля) повинна була кидати подругам вінки. Хто спіймає, ховає подарунок до наступної весни. З цього дня починали висаджувати картоплю.

Господині 5 травня колись садили цибулю, бо вважали це доброю справою і вірили, що вона має вродити.

За церковним календарем 5 травня вшановують преподобного Феодора, благовірного князя Всеволода у хрещенні Гаврила, апостолів Нафанаїла, Луку та Климента, преподобного Віталія.

Іменинниками 5 травня є:
Гаврило, Віталій, Всеволод, Климентій, Феодор.

5 травня відзначають:
Міжнародний день за права інвалідів
Всесвітній день акушерки