Сьогодні 18 травня: цікаво знати

18 Травня 2015 10:18
SONY DSC

SONY DSC

18 травня відзначається день пам’яті мучениці Ірини. У народі цей день називався Ірина Розсадниця, бо в період з 18 по 25 травня прийнято висаджувати розсаду капусти. Займатися цим за звичаєм можуть лише жінки. Вважали, якщо посадить овочі чоловік, то вони хоч і зацвітуть, та не дадуть плодів.

У Житії Святих про Ірину (Ярину) розповідається, що при народженні у неї було ім’я Пенелопа, однак коли вона досягла шлюбного віку, їй наснився ангел, який повідомив, що вона є улюбленою нареченою Ісуса Христа. Після цього Ярина перенесла немало страждань, але щоразу віра рятувала її.

Іменинниками 18 травня є:
Ярина, Ірина, Яків.

18 травня святкують:
Міжнародний день музеїв

Чи знаєте ви, що:

Ніхто достеменно не знає, скільки музеїв діє в Україні! Наводяться приблизні дані. У системі Мінкульту — більше 400, у частинах Міноборони – 100, при навчальних закладах – 3500, сотні при підприємствах різної форми власності.

І невідомо, скільки існує приватних музеїв — приблизно кілька тисяч. За обережними підрахунками, маємо не менше 5000 різноманітних музейних закладів, хоча деякі туристичні видання оперують цифрою у сім тисяч.

Існують в Україні і цікаві музеї, яких у світі нема – наприклад, Музей води та Музей писанки. А у 2007 році відкрився ще й такий екзотичний, як Музей історії туалету. У Криму діє Музей “Морські курйози”, який збирає найнеймовірніші експонати, викинуті на берег після шторму.