Спочатку якість та доступність публічних послуг, а потім об’єднання громад, – Томенко

25 Травня 2015 18:00
ua.112.ua

ua.112.ua

Народний депутат України Микола Томенко в ефірі Черкаської ОДТРК «Рось», інформуючи про те, яким повинен бути процес об’єднання територіальних громад та виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» сказав, що сьогодні попередній аналіз показав, що чиновники вирішили піти, на їх думку, найпростішим шляхом, але цей шлях виявляється надзвичайно конфліктним. «Писати проекти в Києві чи обласних адміністраціях, які сільські громади потрібно об’єднати між собою, щоб прозвітувати про скорочення видатків на утримання сільських рад – проект, який закінчиться конфліктами і протестами на рівні сільських громад. Це абсолютно очевидно», – говорить Микола Томенко.

«Ще раз хочу нагадати, що народні депутати, голосуючи за цей законопроект, в основі поклали 2 принципові позиції: розписали чіткий механізм об’єднання територіальних громад і найважливіше – у ст. 4 передбачили, що таке добровільне об’єднання територіальних громад можливе лише, коли буде дотримана ключова умова – якість та доступність публічних послуг, що надаються в об’єднаній територіальній громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об’єднання. Це означає, що на сьогоднішній день чиновники повинні акцентувати увагу перш за все на те, як забезпечити цю якість і доступність публічних послуг: як зробити, щоб люди мали можливість звернутись до нотаріуса, оформити спадщину, вирішити земельні питання, забезпечити якість освітніх послуг чи послуг охорони здоров’я тощо».

Отже, перш за все, потрібно розписати процедуру як в об’єднаній територіальній громаді зробити так, щоб доступність та якість публічних послуг була не гірша, а бажано краща, ніж до об’єднання. Під такі проекти потрібно розписати зрозумілий механізм фінансування та навести переконливі аргументи, що якість життя селянина при об’єднанні покращиться! І тільки тоді можна очікувати, що селяни чи мешканці невеличких міст проголосують за добровільне об’єднання територіальних громад.