Черкаські депутати не підтримали план об’єднання громад

28 Травня 2015 13:57

21+Депутати Черкаської обласної ради не підтримали проект перспективного плану об’єднання громад, запропонований на сьогоднішню позачергову сесію ради Черкаською ОДА. За ухвалення цього рішення проголосував 51 депутат.

Левова частка виступаючих з цього питання виступала за те, що об’єднання громад нині не на часі. Владі дорікали, що ОДА не радилася з людьми в селах про об’єднання, а просто “спускала” плани “зверху” – тому вони рясніють недоліками.

“Перспективний план передбачає перспективи. А які можуть перспективи в об’єднанні самодостатньої громади по периметру міста Умань, із розвиненою інфраструктурою, з бюджетно утворюючими підприємствами для всього району – із містом Умань із боргами в 100 мільйонів? Якщо Умань приєднає до себе найближчі села, район залишиться без фінансування. То ми в перспектикому цьому плані не бачимо для себе перспективи, – заявив сільський голова Родниківки Уманського району Руслан Яремчук. – Тому ми хочемо, щоб приймали такі перспективи, які ми самі пропонували. Всі приміські села Умані не бачать перспективи, якщо їх приєднають до міста Умань”.

Керівник обласного офісу реформ Наталія Даньковська прохала депутатів підтримати проект перспективного плану. За її словами, без затвердження такого плану до 5 червня область не отримає коштів.

“Об’єднання виключно добровільне і відбудеться тільки тоді, коли будуть прийняті відповідні рішення сільською радою, громадських слухань. Наразі ми обговорюємо питання перспективного плану – того документу, який, по-перше, дозволить отримати кошти з фонду регіонального розвитку. У постанові Кабміну чітко записано – ті області отримають кошти фонду, які затвердять плани до 5 червня 2015 року. У випадку незатвердження коштів на область не буде, – сказала Даньковська. – По-друге, деякі громади вже готові об’єднуватися. Незатвердження плану не дасть їм можливості об’єднуватися, отримувати відповідні повноваження й кошти на розвиток своїх територій. Цей план не є сталим. Ви в будь-який момент за пропозиціями громад зможете внести зміни і відкоригувати. З ЄБРР також на цю реформу виділяють 3 млрд. євро”.

Утім, аргументи Даньковської на депкорпус не подіяли. Вочевидь, спробу знову повернутися до планів об’єднання громад депутати зроблять на наступній сесії 25 червня.